:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról

<< Előző téma | Következő téma >>
Viz a Marson ?...
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
Szerző Üzenet
horpad
sze jan 23 2013, 01:14
horpad

Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 808

Ez a post kiegészítője szeretne lenni a Kezdőlapon Katt ide! megjelent írásnak ...
A McLaughlin kráter a leszállóhelyként is jelölt Mawrth Vallis-tól nyugatra található a 21.740°N és a 337.514°E földrajzi körök metszéspontjában. A domborzati színezés jól mutatja, hogy az alja mélyebb a környezetnél, így valószínű a legtovább volt képes megtartani a vizet.

A kráter nem most került először a képbe. Az első nagyfelbontású képet (MOC SPO-2-349) még az MGSmoc kamera készítette 1998 júniusában.
A Hirise 2008 februárjától már többször is lefotózta (piros jelzések a térképen), az ott látható többi kék jelzés pedig az mroCRISM kamera elemző felvételeit jeleníti meg.

Megszokhattuk már a médiától, hogy minden hírt szeretne szenzációként tálalni. Napjaink felfokozott várakozása és növekvő elvárásai a vörös bolygóval kapcsolatban tálcán adják számára a lehetőséget az ilyen "felfedezések" megírására.
- Az már nem is számít, hogy a közeli Mawrth Vallis-ban százával találhatók ehhez hasonló felszíni részletek, és hogy az illusztációhoz is a legrégebbi képeket vették elő. (2008 február-március). Katt ide! illetve Katt ide!

Azóta a hír már már megállíthatatlanul futja köreit a világhálón, akár Martinez térképről csent bioalfa marsbázisa...
Egészen addig, amig egy újabb "szenzáció" felül nem írja.
Azért ezt talán mégsem kellene ... nem így kellene...

Vissza az elejére
fulldragon
sze jan 23 2013, 04:43

Regisztrált tag #35
Regisztrált: v júl 04 2010, 02:40
Üzenetek: 410
Egy világ omlott össze bennem
.....én meg azt hittem milyen frissek vagyunk
Vissza az elejére
horpad
sze jan 23 2013, 05:41
horpad

Regisztrált tag #120

Sorry! ... kedves Dragon.
De kérdezd meg a Google-t, mit tud erről : "McLaughlin-kráter" Katt ide!
Több ezer találat, és egyik sem régebbi három napnál... Megjegyzem, valamennyi eredeti forrásmegjelölés nélkül,
amit a végén nekem kellett felkutatni.
...és a netvilág még hetekig fog rágódni ezen, ami valójában nem egyéb, mint gumicsont.

[ Módosítva sze jan 23 2013, 05:42 ]
Vissza az elejére
horpad
sze jan 30 2013, 01:34
horpad

Regisztrált tag #120

Emlékszik még valaki a Newton kráterre? Katt ide! ...vagy netán erre a képre? PIA14479 Katt ide!
Nos, a történelem úgy tűnik ismétli önmagát, mert ezek a sötét lefutó csíkok újból felbukkantak, de most a Valles Marineris legmélyén, egy névtelen kis kráter oldalában... Keletkezésük ideje elég jól behatárolható, a két felvétel alapján 2012 október 19.-e és december 2.-a közé esik. A képek jpeg-ben Katt ide! és Katt ide!
Kezdem azt hinni, hogy ezek valóban apró kiolvadásos vízfolyások nyomai.

Megfigyelhető, hogy egyik sem éri el a lejtő alját, mert útközben elforr, vagy elpárolog.
És még további néhány adalék. Ebben a mélységben a légköri nyomás soha nem csökken 10-12 mbar alá, ami a forráspontot folyamatosan 7°C fölött tartja. A Nap ezen a szélességi körön épp a felvételek közti időben járt a legmagasabb delelési ponton. Legközelebb májusban lesz ezzel megegyező napállás... Lehet, hogy nasáék is arra várnak?

Vissza az elejére
horpad
cs jan 31 2013, 01:29
horpad

Regisztrált tag #120

Ez is az előző posthoz tartozik...
Néhány hónappal korábban a Nap még északabbra járt, és sugarai a kráter déli oldalát bökték meg merőlegesen.
Ennek nyomait láthatjuk az alábbi párosban is, ahol a fenti jelenség előzetes bemutatója játszódott le július 1-e és augusztus 25.-e között. A kráter déli oldalát kell figyelni. Katt ide! és Katt ide!

További érdekes jelenség, hogy a régebbi folyásnyomok sorra kifehérednek. Ez szerintem nem zárható le azzal, hogy oldott ásványi sók csapódnak ki. – Léteznek ugyanis az ezüstkloridon kivül egyéb fotoérzékeny anyagok is, amelyek uv fény hatására elbomlanak, a színüket megváltoztatják. A marstalaj pedig tudjuk, bővelkedik különféle ásványokban, szulfátokban, és perklorátokban...

A lényeg, hogy nasáék érdeklődése is felébredt a kis kráter irányában.
A két legújabb felvételük (ESP_030136_1685 és ESP_030347_1685) még nincs fönt a világhálón, de remélhetőleg a közeljövőben elérhetővé válik.
A Nap járását követve az események előre meghatározhatók, akár egy napfogyatkozás.
Így az északi partoldal legközelebbi kiolvadása 2013 június 20.-a környékére tehető.
A déli kráterfalon pedig 2013 augusztus 15.-e és augusztus 25.-e között láthatunk olvadásra utaló nyomokat.
Nagy kérdés, hogy nasáék tudnak-e minderről.....

Vissza az elejére
horpad
p márc 15 2013, 06:04
horpad

Regisztrált tag #120

Az egyhónapos kényszerszünet után megkerestem azokat a képeket, amelyek az előző post írásakor még nem voltak elérhetők. (ESP_030136_1685 és ESP_030347). Feldolgozni csak később fogom őket, de előzetes megtekintésük javasolt. Katt ide! illetve Katt ide!
Úgy tűnik, a Hirise is nagyon ráizgult a témára, mert további két újabb felvétele van várólistán.
Vélhetően április első hetében fognak felkerülni a világhálóra...
- De az igazi nagy durranás az lenne, ha június 20.-a környékén sem felejtene el arra járni, mert a számításaim szerint abban az időben újabb sötét sávok fognak megjelenni az északi kráterfal oldalában.

Vissza az elejére
horpad
p márc 15 2013, 02:04
horpad

Regisztrált tag #120

Ősi kiszáradt folyómeder a Hellas régiótól északnyugatra.
ESP_030224_1490 ... Lat = -30.834 ... Lon = 50.836 ... Katt ide!
A forrásvidék arról árulkodik, hogy a víz a talajban rejtőzködő jég kiolvadása nyomán került a felszínre.
A meder aljában cementálódott iszap úgy tűnik, jobban ellenáll az eróziós hatásoknak, mint a környezet.

Vissza az elejére
horpad
v márc 24 2013, 02:31
horpad

Regisztrált tag #120

Már nem tudom, hol olvastam a kifejezést, ’mudstones’ (sárkövek), de a kráter láttán azonnal ez jutott eszembe.
És nem csak a kivetődési zóna emlékeztet megkövült iszapra, de a kráter belső oldalán is rengeteg apró szezonális vízfolyás nyomai látszanak a közelmúltból. Egykor keskeny kis patakocskák csordogáltak lefelé a lejtőn, amelyek csupán napokig léteztek a legmagasabb nyári napállások idején.

A teljes felvétel (2013 január 9.) megtekintését nagyon tudom ajánlani. Katt ide!

A kérdés most már csak az, hogy maradt-e még elegendő jég a közvetlen felszín alatt az ilyen alkalmi kiolvadásokhoz.
Erre a legnagyobb esély február utolsó hetében volt, de ebből az időszakból még nincsenek fent képek a világhálón.
És ha nasáék ezt elmulasztották, akkor újabb két évet várhatunk a bizonyosságra.....

Vissza az elejére
horpad
h ápr 08 2013, 01:50
horpad

Regisztrált tag #120

Nna mit mondtam...?
Újból megjelentek a kiolvadásból fakadó vízfolyások az apró kráter északi lejtőjén 2013 január 16. és február 18. között.
Katt ide! illetve Katt ide!
Jóval korábban ugyan, mint ahogy vártam (valószínűleg én számoltam rosszul), de ezt most egy cseppet se bánom.
Szerencsére a Hirise árgus szemekkel figyelt... És lefogadom, McEwen-ék óriási tanulmányt fognak írni majd belőle.
Nem készítettem új térképet, ezt egy előző postból hoztam át, de tökre ugyanaz.

Vissza az elejére
horpad
h ápr 15 2013, 01:16
horpad

Regisztrált tag #120

Ezt az árkot csak most 2013 február 08.-án ’találta meg’ először a Hirise.
Szerintem egyértelműen az összegyűlt víz formálta ilyenné.
A kinagyítások nem adhatnak teljes képet, ezért feltétlen javasolt a jpeg változat lehívása.
Katt ide!

Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF