Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
Szerző Üzenet
Solyom
sze júl 25 2012, 07:50
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
A méz

A háziméhek a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakí­tják át. Az í­gy kialakult a hí­g, magas ví­ztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, í­gy ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt többszörösét is képesek begyűjteni, mint amire a tél átvészeléséhez szükségük van.

Története

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyí­tja egy 16 000 éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol.

Az í“szövetség is í­r a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első í­rásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet emlí­tenek. A méhektől nem csak mézet, hanem a világí­táshoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készí­tettek, illetve süteményeket, bort is í­zesí­tenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesí­tőszer.

A 17. században az új világí­tóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomí­tás miatt háttérbe szorult a méhészet.

Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme.

A mézet a természetgyógyászat alternatí­v édesí­tőszerként, köhögések csillapí­tására, immunerősí­tőként, roborálóként stb. ajánlja.

Méhészeti termékek

Virágpor

Lépes mézAz apiterápia fontos gyógyí­tó terméke. Különböző szí­nű szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke folytán jelentős energiaforrás, nem csak a méhek, de az ember számára is. Mivel a virágport elsődlegesen a méhek, a fiatal méhálcák táplálására használják, í­gy hasznosan segí­ti az emberi szervezet karbantartását is. A virágpor tulajdonképpen a virágos növények hí­m jellegű ivarsejtjeiből áll. Fontos fehérjeforrás, mivel a 22 aminosavból mintegy 20-at tartalmaz. Erősí­tő, roboráló hatása a speciális fehérjetartalmán túlmenően a magas ásványi anyag tartalmával is összefügg. Elsősorban vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Egyben az apiterápiás termékek legjelentősebb vitaminforrása is. Serkenti az anyagcserefolyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegí­ti a vérképzést, erősí­ti a szí­vizmot. íltalános roboráló hatású.

Méz

A méhek (és az ember) tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakí­tott terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bí­r. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktí­v anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szí­vbetegségek (szí­vgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén.

Méhviasz

A lépsejtek légmentes lezárására szolgál. Védi a begyűjtött mézet a megromlástól.

Propolisz (vagy méhszurok) Olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen használnak. Növények – főleg nyárfafélék – rügyeiből, egyéb növényi nedvekből származik, melyet a méhek fertőtlení­tő, ragasztó, tartósí­tó céllal gyűjtenek, és használnak. Ennek a szurokszerű anyagnak az alkoholos kivonata kerül forgalomba.

Legjelentősebb hatóanyagai: gyanta, balzsam, viasz, illóolajok, flavonoidok, ásványi anyagok.
Erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint antioxidáns hatású. A kaptárban a nagyobb testű betolakodó állatokat, miután megölték, a méhek propolisszal balzsamozzák be, í­gy védekeznek a fertőzés ellen.

Méhpempő

A dolgozó méhek hormonváladéka. Ezzel a fehérjekoncentrátummal táplálják a kikelt álcákat 3 napig, illetve a méhanya kizárólagos eledele. Ez alapján lesz a méhanya sokszorosan nagyobb a dolgozó méheknél, és a méhpempő hatására él a méhanya sokszorosan hosszabb ideig (3–5 év), mint a dolgozó méhek. Ugyancsak a méhpempő hatására tud a méhanya óriási reprodukciós feladatot végrehajtani. íltalános roboráló, teljesí­tményfokozó hatású az emberek esetében. Az emberek már ősidők óta csodaszerként fogyasztják. Jótékony hatását a tudomány is igazolta.

Sokáig a különböző tartósí­tó eljárások sem tudták megőrizni a méhpempő biológiai aktivitását. A méhpempő bioaktí­v hatása 24-48 óráig tart, azután fokozatosan gyengül és hamar elveszí­ti hatását. A liofilizálás (fagyasztva-szárí­tás) technológiájának köszönhetően a méhpempő két évig is megőrzi bioaktí­v tulajdonságát.

* wikipedia (forrás)


[ Módosítva cs aug 09 2012, 05:59 ]
Vissza az elejére
Solyom
sze júl 25 2012, 07:52
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
A DióFelhasználása

A dió szüretét akkor kell elkezdeni, amikor a termés zöld burka felreped.
A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztí­tani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfí­tja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható.

A diót száraz, szellős helyen, egy rétegben továbbszárí­tjuk, majd raktárban vagy padláson, zsákban, vászonzacskóban, esetleg kartondobozban tároljuk.

Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk. Ezt a háziasszony bejgli, diós tészta, különféle torták és sütemények készí­tésére használja fel. A cukrászok és az édesipari üzemek egyik nélkülözhetetlen anyaga a dióbél.

A dió zöld burkából dióolajnak nevezett hajkenőt és barnafapácot készí­tenek. A diólevél főzete bélhurut, magas vérnyomás ellen használatos. Bőrkiütések esetén diólevélből készí­tenek fürdőt.Szeptember vége - október eleje: kerekedjünk fel, sétáljunk vagy tekerjünk ki a határba, ahol nagy valószí­nűséggel találunk majd diófákat. Szedjünk belőle bártan, hiszen most van itt az ideje, ilyenkor a legí­zletesebb. „Nyersen vagy pirí­tva, félben vagy egészben, a dió szí­vbarát táplálék"- mondja Nicole Senior, az Eat to Beat Cholesterol (Egyél, hogy lenyomd a koleszterinszinted) cí­mű könyv szerzője.

Rengeteg jótékony összetevő található benne: E-vitaminban, folsavban, magnéziumban, tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telí­tetlen zsí­rsavakról. Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsí­rsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek szí­vre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen. A 8-10 szemnél (1 marék) többet nem javasolt enni, mivel rengeteg kalóriát tartalmaz, de ha valaki hús helyett eszi, ugyebár, nem lehet ez probléma

Csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javí­tja az érfalak rugalmasságát, és gyulladásgátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javí­thatja az inzulinképződést, í­gy csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.

* Bálint gazda

* vitalboy


[ Módosítva cs aug 09 2012, 05:59 ]
Vissza az elejére
Solyom
sze júl 25 2012, 07:54
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
A jógatáplálkozás a nyugalom, a derű és az egészség alapjaA tradicionális indiai jóga rendszerében a test a lélek temploma, melynek minden igényét teljesí­teni kell ahhoz, hogy rendeltetésszerűen üzemeljen.

A helyes testgyakorlás, a helyes légzés, a helyes relaxiácó, a pozití­v gondolkodás és meditáció mellett a jóga ötödik alapelve a helyes táplálkozás, mely az úgynevezett laktovegetariánus diéta fogalmával definiálható.

A jógatáplálkozás a tiszta, természetes, könnyen emészthető egyszerű ételekre épül, mellőzve az állati eredetű fehérjéket.

A Nap táplálja, élteti az ötféle alapvető tápanyagot, í­gy életet adó energiája szénhidrátok, fehérjék, zsí­rok, vitaminok, ásványi anyagok és rostok formájában élteti az emberi testet.

Az állati eredetű ételek étkezés szempontjából alárendelt szerepet játszanak, a jógatáplálkozás mellőzi fogyasztásukat.

A szükséges fehérjét növényi eredetű proteinek formájában ajánlja: a dió, a hüvelyesek, magok fogyasztásával nem kell hiánybetegségek kialakulásától tartanunk, de fogyaszthatunk tejet és tejtermékeket is, a laktovegetáriánus étrend ezeket nem tiltja.

A jógatáplálkozás a nyugatias szemléletnél jóval szofisztikáltabban közelí­ti meg a táplálkozás szerepét: filozófiájában az egyes ételek energetizáló, éltető vagy éppenséggel nyugtató, harmonizáló, vagy elmét serkentő szerepe nagyobb jelentőséggel bí­r, mint í­zvilága, ez azonban nem, jelenti azt, hogy a laktovegetáriánus étrend ehetelen volna. Sőt!

A szokottnál jóval többféle zöldfűszerrel, szószokkal í­zesí­tik az önmagukban í­zletes alapvető élelmiszereket.

A jóga rendszerébe illeszkedő étrend több, mint puszta tápanyagfelvétel, vagy kulináris élvezet (bár annak sem utolsó): az egészség, a megvilágosodott tudat, a derű és a nyugalom egyik alappillére!

* A jógatáplálkozás


[ Módosítva cs aug 09 2012, 06:00 ]
Vissza az elejére
Solyom
sze júl 25 2012, 07:55
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
Liszt ABCAz emberi táplálkozás alapvető élelmiszerei a gabonafélék, ebből is a legalapvetőbb, leggyakrabban használt alapanyag a liszt.

Kezdetben vala a fehér, zacskóban, majd papí­rban, és eltelt aztán sok-sok év, és tudatossá váltunk, vagy éppneséggel lisztérzékennyé, netán reformer módon táplálkozókká, és nagyon odafigyelünk arra, mi kerül a kenyerünkbe.

í‰s lett száz meg ezerféle liszt a polcokon: búza, teljes kiörlésű, durum, gluténmentes, graham és tönköly, nem beszélve a rozsról, hajdináról és amarántról...

í‰s mi, akik szeretnénk tudatosan és egészségesen táplálkozni, ott téblábolunk az üzletek polcai közt elveszve a bőség zavarában: Melyiket válasszuk? í‰s miért?

Az emberi táplálkozásban a gabonafélék csoportjába tartozó növények (pl. búza, kukorica, rizs, árpa, rozs, zab, tritikále, köles, cirok, pohánka, amarant, tönkölybúza) a legfontosabbak, mert szemtermésük energiában gazdag, jól tárolható, viszonylag egyszerűen feldolgozható és sokféleképpen felhasználható.

Többségüket már több ezer éve termesztik. A különböző gabonaféléknek eltérő az éghajlat- és talajigénye. Hazánk természeti adottságai elsősorban a búza, kukorica, árpa, rozs és zab termesztésének kedvez.

A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állí­tanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolí­tással nyert finom szemcséjű termék. Tágabb értelemben a gabonaőrleményeken kí­vül a gumók, hüvelyesek őrleményeit is a lisztek közé soroljuk (pl. burgonyaliszt, borsóliszt).

A lisztek csoportosí­tása többféle szempont szerint történhet:


gabona fajtája alapján (búza, rozs, rizs, kukorica)

szemcseméret alapján (sima liszt, fogós liszt - ld. alább)

hamutartalom alapján (izzí­tás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyag, amely a szí­nét adja a lisztnek)

A gabonaszem fizikailag is szétválasztható három fő része a héj, a magbelső és a csí­ra. Az összetevők eltérő koncentrációban vannak jelen ezekben. A héj a fő cellulóz-, élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. A magbelsőt főleg keményí­tő és fehérjék alkotják, jelentős a cukor-, zsí­r- és ásványianyag-tartalma. A csí­ra szintén gazdag ásványi anyagban, A- és E-vitaminban.

A hagyományos feldolgozás során a gabonaszem eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmának 20-80%-a, rosttartalmának mintegy 90%-a kerül a korpába, de elvész a gabonaszem héja alatt lévő értékes fehérje- és zsí­rsav-komponensek jelentős része is. Ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb a gabonaszem szinte összes alkotóját tartalmazó, teljes kiőrlésű lisztek használata.

Melyiket válasszam?

A búza- és rozslisztek jelölése
A Magyar í‰lelmiszerkönyv előí­rásai szerint a csomagoláson az első betűB), rozs (R), durumbúza (D), graham (G), tönkölybúza (TB).

A második betű a szemcseméretet jelöli: L (liszt - apró szemcséjű finomliszt), FFF (kétszer-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt), D (dara).

A szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben. jelöli, hogy milyen gabonából készült a liszt: búza ( (fogós - nagyobb szemcseméretű liszt),

Búzaliszt (B)

A búza a legfontosabb, és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, amely szinte teljesen csak a magbelsőből áll, minőség szempontjából fontos anyagokat veszí­t el, ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb, ha olyan lisztet választunk, amely a búzaszem őrlése után a búza mindhárom részét tartalmazza. Ezek a teljes kiőrlésű lisztek (BL 200), amelyek tartalmazzák a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csí­rát is. A búzalisztnek három fő tí­pusát különböztethetjük meg: finomliszt, fogós liszt, kenyérliszt.

A finomliszt (pl. BL 51; BL 55) apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos szí­nárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállí­tására használják. Háztartásokban pedig sűrí­téshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), paní­rozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.

A fogós liszt (rétes- vagy grí­zes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, ví­zben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.

A rétesliszt pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készí­téséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. A rétesliszt és a grí­z korpatartalma, hamutartalma azonos a finomlisztével, hiszen ehhez is csak a búzamagbelsőt használják fel, csak durvábbra őrlik.

A kenyérlisztek (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb szí­nű őrlemények. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaiként kerülnek felhasználásra. Ez a legideálisabb lisztfajta kenyerek és kelt tészták sütéséhez.

Rozsliszt (RL)

A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősí­tő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni.

Durum simaliszt (DSL)

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­ magbelsőjére jellemző ­ sárgás alapszí­nű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.

Graham liszt (GL 200)

A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szí­vódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsí­ra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.

Tönkölybúzaliszt (TBL)

A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosí­tható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló. A tönköly értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyí­tott magas ásványianyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele is.

Kukoricaliszt

Gluténmentes. (A glutén a búzalisztben található fehérje, allergizáló hatású lehet.) Európa több országában fontos alapanyag, de a kí­nai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrí­téséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsí­tásához. Belőle készül két hí­res népi étel, a puliszka és a prósza.

Kis mennyiségben érdemes a kenyérhez adni, amely a kukoricaliszttől kissé édeskés, kellemes í­zű lesz. í‰des süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert mí­g frissen édeskés í­zű, kellemes illatú, addig az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.

Rizsliszt

Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes textúrájú, gluténmentes. Rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kí­nai ételek gyakori alkotója. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. í‰destésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűrí­thetünk vele.


A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, í­gy a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.

Hajdinaliszt

Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. A hajdinaliszt érdes, földes jellegű í­zt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Telí­tetlen zsí­rsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Hajdinalisztből készül az orosz lepény, a blini. Ezenkí­vül kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is készí­thetünk belőle.

Burgonyaliszt

Szárí­tott burgonya lereszelésével készí­tik. Gluténmentes. Ha sütésre használják, akkor általában más lisztekkel keverik össze. Jól használható levesek és szószok sűrí­tésére, illetve burgonyás kenyér sütéséhez.

í‰tkezési búzadara

A búzamag belsőjének nagy szemcsés őrleménye. Fehéres krémszí­nű, kismértékben a daraszemcsére tapadó héjat is tartalmaz. Az asztali darában csí­rarészecskék is előfordulhatnak, amelyek nagy tápértéket biztosí­tanak a terméknek.

í‰tkezési búzakorpa

Az étkezési búzakorpa a terméshéjat és a csí­ra egy részét tartalmazza, a lisztnél nagyobb szemcseméret-eloszlás jellemző rá. ísványi anyag és vitamintartalma magas, rostban gazdag, azonban rosttartalmának jelentős része nem emészthető. Ez azonban fontos a szervezet számára, mert jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, elősegí­ti a bélműködést, és csökkenti az éhségérzetet, í­gy a fogyókúrás és diétás étrend kiegészí­tője is lehet.

A szerző okleveles biológusmérnök.

* Tudatos Vásárló


[ Módosítva cs aug 09 2012, 06:00 ]
Vissza az elejére
Solyom
sze júl 25 2012, 07:57
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
A táplálkozás és az immunnrendszer
"Amit eszel, olyan leszel"
Talán már közismert tény, hogy az immunrendszer erősí­tésének egyik módja a helyes táplálkozás. Valóban segí­tenek bizonyos diéták és a böjt? Igaz, hogy a sárgarépa erősí­ti védekezőrendszerünket?

Immunrendszerünk fő feladata, hogy a szervezetünket védje. Védelemre van szüksége a bekerülő kórokozók (ví­rusok és baktériumok) miatt, de az immunrendszer szabadí­t meg bennünket a magában a testben keletkező kóros sejtektől is.

E védelem mindig két lépcsőből áll; a kórokozót illetve a hibás sejtet fel kell ismerni majd elpusztí­tani. Gyakran előfordul ugyanis, hogy testünk egy-egy sejtje meghibásodik, nem képes az egészséges működésre, vagy ami még rosszabb, ellenőrzés nélkül szaporodni kezd. A hibás funkcionálás oka lehet öröklött, de előidézheti pl. a helytelen táplálkozás, sérülés, sugárhatás, stressz. Előidézhetik bizonyos mérgek (alkohol, kábí­tószerek stb.), de lehet valamilyen betegség következménye is. Ha az immunrendszer működése valamiért gyengébb, úgy szervezetünk megfelelő védelem nélkül marad. Előbb utóbb beteg lesz.


A táplálkozás és az immunrendszer

Hogyan erősí­tsük immunrendszerünket? - Segí­thet a böjt?
Talán már közismert tény, hogy az immunrendszer erősí­tésének egyik módja a helyes táplálkozás, hiszen a vitaminban, ásványi anyagokban szegény, egyoldalú étkezés gyengí­ti a védekezőrendszert. Valóban segí­tenek bizonyos diéták és a böjt? Igaz, hogy a sárgarépa erősí­ti szervezetünk ellenálló képességét?


Immunrendszerünk fő feladata, hogy a szervezetünket védje. Védelemre van szüksége a bekerülő kórokozók (ví­rusok és baktériumok) miatt, de az immunrendszer szabadí­t meg bennünket a magában a testben keletkező kóros sejtektől is.


E védelem mindig két lépcsőből áll; a kórokozót illetve a hibás sejtet fel kell ismerni majd elpusztí­tani. Gyakran előfordul ugyanis, hogy testünk egy-egy sejtje meghibásodik, nem képes az egészséges működésre, vagy ami még rosszabb, ellenőrzés nélkül szaporodni kezd. A hibás funkcionálás oka lehet öröklött, de előidézheti pl. a helytelen táplálkozás, sérülés, sugárhatás, stressz. Előidézhetik bizonyos mérgek (alkohol, kábí­tószerek stb.), de lehet valamilyen betegség következménye is. Ha az immunrendszer működése valamiért gyengébb, úgy szervezetünk megfelelő védelem nélkül marad. Előbb-utóbb beteg lesz.

Hogyan erősí­tsük immunrendszerünket?


A védekezőrendszer gyengesége miatt fellépő betegségek (pl.: az AIDS, a különböző allergiák, a szénanátha, az asztma, a daganatos betegségek, a vastagbél hurutos megbetegedései) manapság terjedőben vannak, melynek egyik oka, hogy nem vigyázunk immunrendszerünkre, nem erősí­tjük működését.

A vitaminban, ásványi anyagokban szegény, egyoldalú étkezés, az alultápláltság gyengí­ti a védekezőrendszert, ezért sarkalatos pont a táplálkozás. A legyengült állapot főleg a fertőző betegségek terjedésének kedvez, többek között az influenzának, mely épp a tél végén szokott járványos megbetegedéseket okozni, abban az időszakban, amikor a test még könnyen áthűl, de a ví­rusok szaporodását már nem gátolja a nagy hideg, szervezetünk vitamin- és ásványi anyag készlete pedig már lecsökkent.

Alultápláltság, vitaminhiány más fertőzések terjedését is okozzák, ilyen a manapság szintén terjedőben lévő tbc is. Van néhány egyszerű szabály melyet érdemes betartani: változatosan kell táplálkozni, mindig ügyelve a zöldségek (az immunrendszerre kedvező hatással van például a sárgarépa, melyből naponta egy közepeset nyersen kell megenni), a főzelékfélék, a gyümölcsök, a nyers olajos magvak (pl.: a dió) fogyasztása. A különféle diéták tartása egyre inkább terjed hazánkban is. E diéták, melyek olykor egyenesen böjttel vannak összekötve, nem csak a salakanyagok kiürí­tésében, í­gy az érrendszer védelmében segí­tenek, de igen hatékonyak az immunrendszer erősí­tésében, a gyógyí­tásban is.

Néhány étel különösen gyengí­ti az immunrendszert. Ilyenek a sertéshús, a répacukor, a zsí­ros tejtermékek, ezért ezek fogyasztását a legtöbb diéta korlátozza. Ezek az ételek erősen fajspecifikusak, lebontásuk jelentős terhet ró az emésztésre. Ha egy olyan ebédet eszünk végig, mely gazdagon tartalmazza a felsorolt ételeket, legjobb, ha úgy tervezzük, hogy aludhassunk utána egyet, annyira elfáradunk. Az egész szervezet az emésztéssel van elfoglalva. A könnyű étkezés után (zöldségek, gyümölcsök) pedig szinte frissebbek vagyunk, mint annak előtte. A húsokban, sajnos, olykor nagyobb mennyiségben találhatók olyan hormonok (kortikoszteroidok), melyek az állat növekedését serkentik, de az ember immunrendszerét gyengí­tik.

Segí­thet a böjt?

A böjtök lényege, hogy tisztí­tják a szervezetet, í­gy könnyí­tik a védekezőrendszer működését. Igen hatékony eljárás ez, mely bizonyos betegségekben (allergiák, ekcéma, asztma, daganatok) jól kiegészí­ti a többi kezelést. Egy-egy nap böjt azonban szinte mindenkinek jót tesz. Ekkor tisztí­tó, gyulladáscsökkentő teákkal (pl.: körömvirág, kamilla, cickafark, citromfű, borsmenta) kell kiegészí­teni a kúrát. Hamvas Béla esszéjét olvasva az ember szinte kedvet is kap hozzá.

Többen javasolják a hosszabb böjtöket is, melyek néhány naptól akár hetekig terjedhetnek. Alkalmazásukhoz feltétlenül szakember tanácsát kell kérni. Komplikáltabb diéták (pl.: makrobiotika) tartásához szintén szakértői felügyelet szükséges. A megfelelő táplálkozási szokások kialakí­tása döntő kérdésnek látszik jövőnk szempontjából, hisz az immunbetegségekre való hajlam öröklődik.

Gyógynövényi segí­tség cukorbetegeknek

Szerző: Dr. Jakab Tibor

* vital


[ Módosítva cs aug 09 2012, 06:00 ]
Vissza az elejére
Solyom
sze júl 25 2012, 07:59
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
Aszalt szilva és az immunrendszer

Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosí­tó szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.

Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesí­tő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősí­tése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A, B, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szí­v- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősí­ti.

Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segí­t visszafordí­tani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.

Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszererősí­tő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősí­tése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk.

További pozití­vumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkí­vül gazdag.

Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz.

* Az Aszalt szilva


[ Módosítva cs aug 09 2012, 06:01 ]
Vissza az elejére
Solyom
sze júl 25 2012, 08:00
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
Céklalé: érdemes fogyasztaniA céklalé az elmúlt évben a sportolók körében nagy karriert futott be, miután az angliai Exeter Egyetem kutatói azt találták, hogy rendszeres fogyasztása az állóképességet akár 16 százalékkal megnöveli. Nagy-Britanniában az atlétáktól kezdve a Premier League focistákon át a kerékpárosokig szinte minden sportág képviselői körében rövid időn belül elterjedt a céklaléf-ogyasztás.

Az Exeter Egyetem legújabb, a Peninsula Orvosi Egyetemmel közös kutatása szerint azonban a lila lé fogyasztása nem csak a sportolók számára előnyös. A Journal of Applied Physiology cí­mű szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy alacsony intenzitású mozgást végzők (például gyalogló idősek) esetében a céklalé milyen élettani hatással bí­r. A kardiovaszkuláris betegségekkel küzdők számára ugyanis, mivel nem képesek elegendő mennyiségű oxigént felvenni, az olyan egyszerű mozgások, mint a gyaloglás is nehézséget jelentenek.

A rendszeresen céklalét fogyasztóknak a kí­sérlet szerint kevesebb oxigénre volt szükségük, a gyalogláshoz konkrétan 12 százalékkal kevesebbre. A jótékony hatás hátterében az áll, hogy a zöldségben lévő nitrátok tágí­tják az ereket és csökkentik a vérnyomást. Ezen túl a cékla hat az izomszövetekre is: csökkenti az izmok mozgás közbeni oxigénszükségletét.

A nitrátok szerepét a kutatók úgy igazolták, hogy a tesztalanyok egy részének céklalét, másik részének viszont í­zre ugyanolyan, ám nitrátoktól mentes lét adtak. A vizsgálatból egyértelműen látszott, hogy a pozití­v hatás a céklalében található nitrát eredménye.

A kutatók szerint élettani hatásai miatt a céklalé nem csak az idősek számára előnyös, hanem életkortól függetlenül minden szí­v- és tüdőbetegségben szenvedő fizikai állapotát javí­thatja.

Ilyenkor télen már csak azért is érdemes minél több céklát fogyasztani, mert azon kevés, nem import zöldségek közé tartozik, amely itthon is megfizethető áron elérhető.

* origo /forrás/


[ Módosítva cs aug 09 2012, 06:01 ]
Vissza az elejére
Solyom
sze júl 25 2012, 08:02
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
A bor maga az életVörös bor

A vörös bor magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően mértékkel fogyasztva igen egészséges. Nemcsak az egészséges szervezetnek, de a koszorúér-betegek számára is jót tesz a mértékletes alkoholfogyasztás. Umberto Benedetto és munkacsoportjának előadása óriási érdeklődést keltett, mert arról számolt be, hogy 1221, koszorúér-áthidalóműtét után átlagosan 3,5 évig kezelt beteg sorsa hogyan alakult, attól függően, hogy ittak-e alkoholt vagy sem.

Nemzetközi tanulmányok szerint éppen a koszorúér-betegség ellen férfiak esetében napi két deciliter, nők esetében egy deciliter bor vagy annak megfelelő mennyiségű egyéb alkohol kedvező hatású, de szí­vműtét utáni helyzetre eddig megbí­zható fölmérések nem történtek.

Az alkoholt mértékletesen fogyasztó férfiak a szeszmentes csoport tagjaihoz képest 25 százalékkal kisebb gyakorisággal haltak meg vagy kerültek ismét szí­vgyógyászati ellátásba ismétlődő infarktus vagy szélütés miatt. A nők csoportja nem volt eléggé népes, hogy eredményeiket tudományosan értékelhessék.

Az alkoholista férfiak, akik napi két deciliternyi bor helyett hat decinél többet fogyasztottak, kétszerte olyan gyakran haltak meg a megfigyelési idő alatt, mint az alkoholt nem fogyasztó betegtársaik. Ez kiváltképp azokra vonatkozott, akiknek szí­ve a vizsgálatok tanúsága szerint már eleve jobban károsodott.

íltalános jótékony hatásán kí­vül segí­t egyensúlyban tartani a szervezetben a progeszteron és a tesztoszteron arányát. A tesztoszteron, a férfi nemi hormon éppúgy megtalálható a női szervezetben, mint az ösztrogén és a progeszteron a férfiakéban. Egy pohár í­zes vörös bor elég ahhoz, hogy felszabadultabbnak érezd magadat és kedvet kapj egy kis hancúrozáshoz. Ha viszont nem tartod be a mértéket, éppen az ellenkező hatást érheted el.

* (forrás) bppiac


[ Módosítva cs aug 09 2012, 06:01 ]
Vissza az elejére
Solyom
sze júl 25 2012, 08:03
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
A mangó a szerelem, a termékenység és a halhatatlanság szimbólumaAz eredetileg Indiában őshonos örökzöld mangófa akár 45 méterre is megnőhet. A mangó gyümölcsét használják gyógyí­tásra és megelőzésre is: jó szí­verősí­tő és fokozza az agyműködést, immunerősí­tő.

A gyümölcs magja tartalmazza ezt az egzotikus, gazdag vajat, mely olyan jó hatással van a bőrre; használják bőrproblémákra, gyógyí­tásra és hidratálásra is. Ez az egzotikus, trópusi vaj viszonylag ritka, de egyre többen használják különleges tulajdonságai miatt.

A mangóvaj fehér vagy elefántcsontszí­nű, szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú vaj friss, enyhe illattal. í–sszetétele és tulajdonságai a kakaóvajhoz teszik hasonlatossá, bár sokkal puhább, könnyebben kenhető, és kevésbé zsí­ros, mint pl. a shea vaj, könnyebben beszí­vódik a bőrbe.

Legkiválóbb tulajdonsága az öregedésgátló hatása...

Hála antioxidánsainak, fiatalí­tja a bőrt. Segí­t semlegesí­teni a mérgeket, megújí­tja a bőrsejteket, ránctalaní­t, segí­t enyhí­teni az ekcéma, pikkelysömör tüneteit.

Legértékesebb hatóanyagai a sztearinsav, az olajsav (46%), és a linolénsav (telitetlen Omega-6 zsí­rsav). Tartalmaz A-vitamint, igen gazdag E-, C-, D-, B-vitaminokban, folsavban, ezen kí­vül található benne kálcium, vas és magnézium.

Sokoldalúan használható krém, nézd csak:
segí­t megelőzni a ráncokat
visszazsí­rozza a száraz bőrt
viszkető bőrre kenve enyhí­ti a viszketést
regenerálja a bőrsejteket
segí­t megőrizni a bőr rugalmasságát
védi a bőrt a leégéstől (naptej helyett ne, csak mellett!)
a napégette bőrre nyugtató hatású
tisztí­tja az eltömődött pórusokat
pattanások, sérülések, bőrhibák gyógyulásának elősegí­tésére
bőr berepedezésekre, fagyásokra
megelőzi a terhességi csí­kok kialakulását
bőrallergiákra, ekcémára, pikkelysömörre
borotválkozásnál
rovarcsí­pésekre
gyerekeknek is ajánlott

* A mangó (forrás)


[ Módosítva cs aug 09 2012, 06:02 ]
Vissza az elejére
Solyom
sze júl 25 2012, 08:05
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
Az avokádóSzármazása

A Közép-Amerikában őshonos növényt a spanyolok már felfedező-hódí­tó útjuk során megismerték, mivel az indiánok sok térségben termesztették. Mégis a fokozott érdeklődés az európaiak részéről csak a múlt században ébredezett.
Az avokádot napjainkban Kaliforniában, Dél-Afrikában, Izraelben és í‰szak-Ausztráliában is termesztik, a világtermés legnagyobb része azonban továbbra is Dél-Amerikából érkezik.

A benne rejlő tápanyagok

>> Az "erdő vaja", mondják rá hazájában, ami igazán találó, hisz a gyümölcshús 25%-a zsí­r, igazi vitaminbomba.
Paradox módon mégis segí­t a fogyásban, mert egy olyan hatóanyagot tartalmaz, amely a zsí­régetést akadályozó inzulin ellenjátékosaként tevékenykedik. Mivel az avokádófogyasztás következtében csökken az inzulinszint, a zsí­rpárnák elkezdenek könnyedén "olvadozni".

>> Az avokádó húsa tartalmaz egyfajta speciális cukorvegyületet, amely gondoskodik arról, hogy az ideg- és agysejtek megfelelően legyenek ellátva energiaanyagokkal; agyilag fittebbé tesz bennünket, segí­t a koncentrálásban.

>> További jó tulajdonságai:
- jobb fehérjeemésztés
- a vörös vérsejtek termelésének fokozása
- menstruációs panaszok enyhí­tése
- szoptatós anyukák számára ideális fehérjeforrás

Konyhatippek

A legegyszerűbb: vágjuk kétfelé az avokádot, vegyük ki a magját, kanalazzuk ki a vajpuha gyümölcshúst egy tálkába, majd enyhén sózzuk-borsozzuk.
Amennyiben pürésí­tjük, ideális kenyérre kenhető krémet nyerhetünk.
A felkockázott avokádo gyümölcs- illetve pikáns zöldségsalátánkat teheti í­zletesebbé; húsok mellé is kí­nálhatjuk.

A kettévágott illetve felkockázott, felaprí­tott avokádot legjobb ha azonnal meglocsoljuk citromlével;a levegőre és fényre érzékeny telí­tetlen zsí­rsavak ugyanis hamar oxidálódnak, s ezáltal sokat veszí­thetnek jótékony hatásukból.

í‰rdekesség

Az avokádo a szépségiparban is jelen van, magas E vitamin tartalmának köszönhetően, kitűnő arcmaszkokat, ápoló krémeket (különösen száraz bőrre)állí­tanak elő belőle.

Az avokádó finom és egészséges, magas B6-vitamin- és potassziumtartalmának köszönhetően elsősorban a nők szexuális teljesí­tőképességére van jó hatással, de a férfiak is bátran fogyaszthatják a szerelmi légyott előtt. Az avokádó nemcsak az ágyban fokozza a teljesí­tményt: vértisztí­tóként és szí­verősí­tőként is kiváló.

* Az avokádó (forrás)


[ Módosítva cs aug 09 2012, 06:02 ]
Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System