![]() |
Kezdőlap Fórum Kezdölap 2014 Epsion Tájékoztató A Mars titkai Zene | ![]() |
:: Fórumok :: Sewaja ezoterikus fórum :: Asztrológia, Horoszkóp, Jóslás, Ezoterika, Spiritualitás ébredés, Táplálkozás |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
Táplálkozás |
Oldal: << >> | |
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
|
Szerző | Üzenet | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | A méz![]() ![]() A háziméhek a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt többszörösét is képesek begyűjteni, mint amire a tél átvészeléséhez szükségük van. Története Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol. Az í“szövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nem csak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer. A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet. Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként stb. ajánlja. Méhészeti termékek Virágpor Lépes mézAz apiterápia fontos gyógyító terméke. Különböző színű szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke folytán jelentős energiaforrás, nem csak a méhek, de az ember számára is. Mivel a virágport elsődlegesen a méhek, a fiatal méhálcák táplálására használják, így hasznosan segíti az emberi szervezet karbantartását is. A virágpor tulajdonképpen a virágos növények hím jellegű ivarsejtjeiből áll. Fontos fehérjeforrás, mivel a 22 aminosavból mintegy 20-at tartalmaz. Erősítő, roboráló hatása a speciális fehérjetartalmán túlmenően a magas ásványi anyag tartalmával is összefügg. Elsősorban vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Egyben az apiterápiás termékek legjelentősebb vitaminforrása is. Serkenti az anyagcserefolyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a vérképzést, erősíti a szívizmot. íltalános roboráló hatású. Méz A méhek (és az ember) tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén. Méhviasz A lépsejtek légmentes lezárására szolgál. Védi a begyűjtött mézet a megromlástól. Propolisz (vagy méhszurok) Olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen használnak. Növények – főleg nyárfafélék – rügyeiből, egyéb növényi nedvekből származik, melyet a méhek fertőtlenítő, ragasztó, tartósító céllal gyűjtenek, és használnak. Ennek a szurokszerű anyagnak az alkoholos kivonata kerül forgalomba. Legjelentősebb hatóanyagai: gyanta, balzsam, viasz, illóolajok, flavonoidok, ásványi anyagok. Erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint antioxidáns hatású. A kaptárban a nagyobb testű betolakodó állatokat, miután megölték, a méhek propolisszal balzsamozzák be, így védekeznek a fertőzés ellen. Méhpempő A dolgozó méhek hormonváladéka. Ezzel a fehérjekoncentrátummal táplálják a kikelt álcákat 3 napig, illetve a méhanya kizárólagos eledele. Ez alapján lesz a méhanya sokszorosan nagyobb a dolgozó méheknél, és a méhpempő hatására él a méhanya sokszorosan hosszabb ideig (3–5 év), mint a dolgozó méhek. Ugyancsak a méhpempő hatására tud a méhanya óriási reprodukciós feladatot végrehajtani. íltalános roboráló, teljesítményfokozó hatású az emberek esetében. Az emberek már ősidők óta csodaszerként fogyasztják. Jótékony hatását a tudomány is igazolta. Sokáig a különböző tartósító eljárások sem tudták megőrizni a méhpempő biológiai aktivitását. A méhpempő bioaktív hatása 24-48 óráig tart, azután fokozatosan gyengül és hamar elveszíti hatását. A liofilizálás (fagyasztva-szárítás) technológiájának köszönhetően a méhpempő két évig is megőrzi bioaktív tulajdonságát. * wikipedia (forrás) [ Módosítva cs aug 09 2012, 05:59 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | A Dió![]() Felhasználása A dió szüretét akkor kell elkezdeni, amikor a termés zöld burka felreped. A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. A diót száraz, szellős helyen, egy rétegben továbbszárítjuk, majd raktárban vagy padláson, zsákban, vászonzacskóban, esetleg kartondobozban tároljuk. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk. Ezt a háziasszony bejgli, diós tészta, különféle torták és sütemények készítésére használja fel. A cukrászok és az édesipari üzemek egyik nélkülözhetetlen anyaga a dióbél. A dió zöld burkából dióolajnak nevezett hajkenőt és barnafapácot készítenek. A diólevél főzete bélhurut, magas vérnyomás ellen használatos. Bőrkiütések esetén diólevélből készítenek fürdőt. Szeptember vége - október eleje: kerekedjünk fel, sétáljunk vagy tekerjünk ki a határba, ahol nagy valószínűséggel találunk majd diófákat. Szedjünk belőle bártan, hiszen most van itt az ideje, ilyenkor a legízletesebb. „Nyersen vagy pirítva, félben vagy egészben, a dió szívbarát táplálék"- mondja Nicole Senior, az Eat to Beat Cholesterol (Egyél, hogy lenyomd a koleszterinszinted) című könyv szerzője. Rengeteg jótékony összetevő található benne: E-vitaminban, folsavban, magnéziumban, tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról. Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek szívre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen. A 8-10 szemnél (1 marék) többet nem javasolt enni, mivel rengeteg kalóriát tartalmaz, de ha valaki hús helyett eszi, ugyebár, nem lehet ez probléma Csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladásgátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet. * Bálint gazda * vitalboy [ Módosítva cs aug 09 2012, 05:59 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | A jógatáplálkozás a nyugalom, a derű és az egészség alapja![]() A tradicionális indiai jóga rendszerében a test a lélek temploma, melynek minden igényét teljesíteni kell ahhoz, hogy rendeltetésszerűen üzemeljen. A helyes testgyakorlás, a helyes légzés, a helyes relaxiácó, a pozitív gondolkodás és meditáció mellett a jóga ötödik alapelve a helyes táplálkozás, mely az úgynevezett laktovegetariánus diéta fogalmával definiálható. A jógatáplálkozás a tiszta, természetes, könnyen emészthető egyszerű ételekre épül, mellőzve az állati eredetű fehérjéket. A Nap táplálja, élteti az ötféle alapvető tápanyagot, így életet adó energiája szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és rostok formájában élteti az emberi testet. Az állati eredetű ételek étkezés szempontjából alárendelt szerepet játszanak, a jógatáplálkozás mellőzi fogyasztásukat. A szükséges fehérjét növényi eredetű proteinek formájában ajánlja: a dió, a hüvelyesek, magok fogyasztásával nem kell hiánybetegségek kialakulásától tartanunk, de fogyaszthatunk tejet és tejtermékeket is, a laktovegetáriánus étrend ezeket nem tiltja. A jógatáplálkozás a nyugatias szemléletnél jóval szofisztikáltabban közelíti meg a táplálkozás szerepét: filozófiájában az egyes ételek energetizáló, éltető vagy éppenséggel nyugtató, harmonizáló, vagy elmét serkentő szerepe nagyobb jelentőséggel bír, mint ízvilága, ez azonban nem, jelenti azt, hogy a laktovegetáriánus étrend ehetelen volna. Sőt! A szokottnál jóval többféle zöldfűszerrel, szószokkal ízesítik az önmagukban ízletes alapvető élelmiszereket. A jóga rendszerébe illeszkedő étrend több, mint puszta tápanyagfelvétel, vagy kulináris élvezet (bár annak sem utolsó): az egészség, a megvilágosodott tudat, a derű és a nyugalom egyik alappillére! * A jógatáplálkozás [ Módosítva cs aug 09 2012, 06:00 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | Liszt ABC![]() Az emberi táplálkozás alapvető élelmiszerei a gabonafélék, ebből is a legalapvetőbb, leggyakrabban használt alapanyag a liszt. Kezdetben vala a fehér, zacskóban, majd papírban, és eltelt aztán sok-sok év, és tudatossá váltunk, vagy éppneséggel lisztérzékennyé, netán reformer módon táplálkozókká, és nagyon odafigyelünk arra, mi kerül a kenyerünkbe. í‰s lett száz meg ezerféle liszt a polcokon: búza, teljes kiörlésű, durum, gluténmentes, graham és tönköly, nem beszélve a rozsról, hajdináról és amarántról... í‰s mi, akik szeretnénk tudatosan és egészségesen táplálkozni, ott téblábolunk az üzletek polcai közt elveszve a bőség zavarában: Melyiket válasszuk? í‰s miért? Az emberi táplálkozásban a gabonafélék csoportjába tartozó növények (pl. búza, kukorica, rizs, árpa, rozs, zab, tritikále, köles, cirok, pohánka, amarant, tönkölybúza) a legfontosabbak, mert szemtermésük energiában gazdag, jól tárolható, viszonylag egyszerűen feldolgozható és sokféleképpen felhasználható. Többségüket már több ezer éve termesztik. A különböző gabonaféléknek eltérő az éghajlat- és talajigénye. Hazánk természeti adottságai elsősorban a búza, kukorica, árpa, rozs és zab termesztésének kedvez. A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termék. Tágabb értelemben a gabonaőrleményeken kívül a gumók, hüvelyesek őrleményeit is a lisztek közé soroljuk (pl. burgonyaliszt, borsóliszt). A lisztek csoportosítása többféle szempont szerint történhet: gabona fajtája alapján (búza, rozs, rizs, kukorica) szemcseméret alapján (sima liszt, fogós liszt - ld. alább) hamutartalom alapján (izzítás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyag, amely a színét adja a lisztnek) A gabonaszem fizikailag is szétválasztható három fő része a héj, a magbelső és a csíra. Az összetevők eltérő koncentrációban vannak jelen ezekben. A héj a fő cellulóz-, élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. A magbelsőt főleg keményítő és fehérjék alkotják, jelentős a cukor-, zsír- és ásványianyag-tartalma. A csíra szintén gazdag ásványi anyagban, A- és E-vitaminban. A hagyományos feldolgozás során a gabonaszem eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmának 20-80%-a, rosttartalmának mintegy 90%-a kerül a korpába, de elvész a gabonaszem héja alatt lévő értékes fehérje- és zsírsav-komponensek jelentős része is. Ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb a gabonaszem szinte összes alkotóját tartalmazó, teljes kiőrlésű lisztek használata. Melyiket válasszam? A búza- és rozslisztek jelölése A Magyar í‰lelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson az első betűB), rozs (R), durumbúza (D), graham (G), tönkölybúza (TB). A második betű a szemcseméretet jelöli: L (liszt - apró szemcséjű finomliszt), FFF (kétszer-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt), D (dara). A szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben. jelöli, hogy milyen gabonából készült a liszt: búza ( (fogós - nagyobb szemcseméretű liszt), Búzaliszt (B) A búza a legfontosabb, és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, amely szinte teljesen csak a magbelsőből áll, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el, ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb, ha olyan lisztet választunk, amely a búzaszem őrlése után a búza mindhárom részét tartalmazza. Ezek a teljes kiőrlésű lisztek (BL 200), amelyek tartalmazzák a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is. A búzalisztnek három fő típusát különböztethetjük meg: finomliszt, fogós liszt, kenyérliszt. A finomliszt (pl. BL 51; BL 55) apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják. A fogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény. A rétesliszt pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. A rétesliszt és a gríz korpatartalma, hamutartalma azonos a finomlisztével, hiszen ehhez is csak a búzamagbelsőt használják fel, csak durvábbra őrlik. A kenyérlisztek (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaiként kerülnek felhasználásra. Ez a legideálisabb lisztfajta kenyerek és kelt tészták sütéséhez. Rozsliszt (RL) A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni. Durum simaliszt (DSL) A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza  magbelsőjére jellemző  sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle. Graham liszt (GL 200) A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma. Tönkölybúzaliszt (TBL) A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló. A tönköly értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele is. Kukoricaliszt Gluténmentes. (A glutén a búzalisztben található fehérje, allergizáló hatású lehet.) Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza. Kis mennyiségben érdemes a kenyérhez adni, amely a kukoricaliszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. í‰des süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik. Rizsliszt Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes textúrájú, gluténmentes. Rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. í‰destésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűríthetünk vele. A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják. Hajdinaliszt Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Hajdinalisztből készül az orosz lepény, a blini. Ezenkívül kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle. Burgonyaliszt Szárított burgonya lereszelésével készítik. Gluténmentes. Ha sütésre használják, akkor általában más lisztekkel keverik össze. Jól használható levesek és szószok sűrítésére, illetve burgonyás kenyér sütéséhez. í‰tkezési búzadara A búzamag belsőjének nagy szemcsés őrleménye. Fehéres krémszínű, kismértékben a daraszemcsére tapadó héjat is tartalmaz. Az asztali darában csírarészecskék is előfordulhatnak, amelyek nagy tápértéket biztosítanak a terméknek. í‰tkezési búzakorpa Az étkezési búzakorpa a terméshéjat és a csíra egy részét tartalmazza, a lisztnél nagyobb szemcseméret-eloszlás jellemző rá. ísványi anyag és vitamintartalma magas, rostban gazdag, azonban rosttartalmának jelentős része nem emészthető. Ez azonban fontos a szervezet számára, mert jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, elősegíti a bélműködést, és csökkenti az éhségérzetet, így a fogyókúrás és diétás étrend kiegészítője is lehet. A szerző okleveles biológusmérnök. * Tudatos Vásárló [ Módosítva cs aug 09 2012, 06:00 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | A táplálkozás és az immunnrendszer "Amit eszel, olyan leszel" ![]() Talán már közismert tény, hogy az immunrendszer erősítésének egyik módja a helyes táplálkozás. Valóban segítenek bizonyos diéták és a böjt? Igaz, hogy a sárgarépa erősíti védekezőrendszerünket? Immunrendszerünk fő feladata, hogy a szervezetünket védje. Védelemre van szüksége a bekerülő kórokozók (vírusok és baktériumok) miatt, de az immunrendszer szabadít meg bennünket a magában a testben keletkező kóros sejtektől is. E védelem mindig két lépcsőből áll; a kórokozót illetve a hibás sejtet fel kell ismerni majd elpusztítani. Gyakran előfordul ugyanis, hogy testünk egy-egy sejtje meghibásodik, nem képes az egészséges működésre, vagy ami még rosszabb, ellenőrzés nélkül szaporodni kezd. A hibás funkcionálás oka lehet öröklött, de előidézheti pl. a helytelen táplálkozás, sérülés, sugárhatás, stressz. Előidézhetik bizonyos mérgek (alkohol, kábítószerek stb.), de lehet valamilyen betegség következménye is. Ha az immunrendszer működése valamiért gyengébb, úgy szervezetünk megfelelő védelem nélkül marad. Előbb utóbb beteg lesz. A táplálkozás és az immunrendszer Hogyan erősítsük immunrendszerünket? - Segíthet a böjt? Talán már közismert tény, hogy az immunrendszer erősítésének egyik módja a helyes táplálkozás, hiszen a vitaminban, ásványi anyagokban szegény, egyoldalú étkezés gyengíti a védekezőrendszert. Valóban segítenek bizonyos diéták és a böjt? Igaz, hogy a sárgarépa erősíti szervezetünk ellenálló képességét? Immunrendszerünk fő feladata, hogy a szervezetünket védje. Védelemre van szüksége a bekerülő kórokozók (vírusok és baktériumok) miatt, de az immunrendszer szabadít meg bennünket a magában a testben keletkező kóros sejtektől is. E védelem mindig két lépcsőből áll; a kórokozót illetve a hibás sejtet fel kell ismerni majd elpusztítani. Gyakran előfordul ugyanis, hogy testünk egy-egy sejtje meghibásodik, nem képes az egészséges működésre, vagy ami még rosszabb, ellenőrzés nélkül szaporodni kezd. A hibás funkcionálás oka lehet öröklött, de előidézheti pl. a helytelen táplálkozás, sérülés, sugárhatás, stressz. Előidézhetik bizonyos mérgek (alkohol, kábítószerek stb.), de lehet valamilyen betegség következménye is. Ha az immunrendszer működése valamiért gyengébb, úgy szervezetünk megfelelő védelem nélkül marad. Előbb-utóbb beteg lesz. Hogyan erősítsük immunrendszerünket? A védekezőrendszer gyengesége miatt fellépő betegségek (pl.: az AIDS, a különböző allergiák, a szénanátha, az asztma, a daganatos betegségek, a vastagbél hurutos megbetegedései) manapság terjedőben vannak, melynek egyik oka, hogy nem vigyázunk immunrendszerünkre, nem erősítjük működését. A vitaminban, ásványi anyagokban szegény, egyoldalú étkezés, az alultápláltság gyengíti a védekezőrendszert, ezért sarkalatos pont a táplálkozás. A legyengült állapot főleg a fertőző betegségek terjedésének kedvez, többek között az influenzának, mely épp a tél végén szokott járványos megbetegedéseket okozni, abban az időszakban, amikor a test még könnyen áthűl, de a vírusok szaporodását már nem gátolja a nagy hideg, szervezetünk vitamin- és ásványi anyag készlete pedig már lecsökkent. Alultápláltság, vitaminhiány más fertőzések terjedését is okozzák, ilyen a manapság szintén terjedőben lévő tbc is. Van néhány egyszerű szabály melyet érdemes betartani: változatosan kell táplálkozni, mindig ügyelve a zöldségek (az immunrendszerre kedvező hatással van például a sárgarépa, melyből naponta egy közepeset nyersen kell megenni), a főzelékfélék, a gyümölcsök, a nyers olajos magvak (pl.: a dió) fogyasztása. A különféle diéták tartása egyre inkább terjed hazánkban is. E diéták, melyek olykor egyenesen böjttel vannak összekötve, nem csak a salakanyagok kiürítésében, így az érrendszer védelmében segítenek, de igen hatékonyak az immunrendszer erősítésében, a gyógyításban is. Néhány étel különösen gyengíti az immunrendszert. Ilyenek a sertéshús, a répacukor, a zsíros tejtermékek, ezért ezek fogyasztását a legtöbb diéta korlátozza. Ezek az ételek erősen fajspecifikusak, lebontásuk jelentős terhet ró az emésztésre. Ha egy olyan ebédet eszünk végig, mely gazdagon tartalmazza a felsorolt ételeket, legjobb, ha úgy tervezzük, hogy aludhassunk utána egyet, annyira elfáradunk. Az egész szervezet az emésztéssel van elfoglalva. A könnyű étkezés után (zöldségek, gyümölcsök) pedig szinte frissebbek vagyunk, mint annak előtte. A húsokban, sajnos, olykor nagyobb mennyiségben találhatók olyan hormonok (kortikoszteroidok), melyek az állat növekedését serkentik, de az ember immunrendszerét gyengítik. Segíthet a böjt? A böjtök lényege, hogy tisztítják a szervezetet, így könnyítik a védekezőrendszer működését. Igen hatékony eljárás ez, mely bizonyos betegségekben (allergiák, ekcéma, asztma, daganatok) jól kiegészíti a többi kezelést. Egy-egy nap böjt azonban szinte mindenkinek jót tesz. Ekkor tisztító, gyulladáscsökkentő teákkal (pl.: körömvirág, kamilla, cickafark, citromfű, borsmenta) kell kiegészíteni a kúrát. Hamvas Béla esszéjét olvasva az ember szinte kedvet is kap hozzá. Többen javasolják a hosszabb böjtöket is, melyek néhány naptól akár hetekig terjedhetnek. Alkalmazásukhoz feltétlenül szakember tanácsát kell kérni. Komplikáltabb diéták (pl.: makrobiotika) tartásához szintén szakértői felügyelet szükséges. A megfelelő táplálkozási szokások kialakítása döntő kérdésnek látszik jövőnk szempontjából, hisz az immunbetegségekre való hajlam öröklődik. Gyógynövényi segítség cukorbetegeknek Szerző: Dr. Jakab Tibor * vital [ Módosítva cs aug 09 2012, 06:00 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | Aszalt szilva és az immunrendszer![]() ![]() Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről. Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani. Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A, B, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát. Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszererősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk. További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz. * Az Aszalt szilva [ Módosítva cs aug 09 2012, 06:01 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | Céklalé: érdemes fogyasztani![]() A céklalé az elmúlt évben a sportolók körében nagy karriert futott be, miután az angliai Exeter Egyetem kutatói azt találták, hogy rendszeres fogyasztása az állóképességet akár 16 százalékkal megnöveli. Nagy-Britanniában az atlétáktól kezdve a Premier League focistákon át a kerékpárosokig szinte minden sportág képviselői körében rövid időn belül elterjedt a céklaléf-ogyasztás. Az Exeter Egyetem legújabb, a Peninsula Orvosi Egyetemmel közös kutatása szerint azonban a lila lé fogyasztása nem csak a sportolók számára előnyös. A Journal of Applied Physiology című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy alacsony intenzitású mozgást végzők (például gyalogló idősek) esetében a céklalé milyen élettani hatással bír. A kardiovaszkuláris betegségekkel küzdők számára ugyanis, mivel nem képesek elegendő mennyiségű oxigént felvenni, az olyan egyszerű mozgások, mint a gyaloglás is nehézséget jelentenek. A rendszeresen céklalét fogyasztóknak a kísérlet szerint kevesebb oxigénre volt szükségük, a gyalogláshoz konkrétan 12 százalékkal kevesebbre. A jótékony hatás hátterében az áll, hogy a zöldségben lévő nitrátok tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást. Ezen túl a cékla hat az izomszövetekre is: csökkenti az izmok mozgás közbeni oxigénszükségletét. A nitrátok szerepét a kutatók úgy igazolták, hogy a tesztalanyok egy részének céklalét, másik részének viszont ízre ugyanolyan, ám nitrátoktól mentes lét adtak. A vizsgálatból egyértelműen látszott, hogy a pozitív hatás a céklalében található nitrát eredménye. A kutatók szerint élettani hatásai miatt a céklalé nem csak az idősek számára előnyös, hanem életkortól függetlenül minden szív- és tüdőbetegségben szenvedő fizikai állapotát javíthatja. Ilyenkor télen már csak azért is érdemes minél több céklát fogyasztani, mert azon kevés, nem import zöldségek közé tartozik, amely itthon is megfizethető áron elérhető. * origo /forrás/ [ Módosítva cs aug 09 2012, 06:01 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | A bor maga az élet![]() Vörös bor A vörös bor magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően mértékkel fogyasztva igen egészséges. Nemcsak az egészséges szervezetnek, de a koszorúér-betegek számára is jót tesz a mértékletes alkoholfogyasztás. Umberto Benedetto és munkacsoportjának előadása óriási érdeklődést keltett, mert arról számolt be, hogy 1221, koszorúér-áthidalóműtét után átlagosan 3,5 évig kezelt beteg sorsa hogyan alakult, attól függően, hogy ittak-e alkoholt vagy sem. Nemzetközi tanulmányok szerint éppen a koszorúér-betegség ellen férfiak esetében napi két deciliter, nők esetében egy deciliter bor vagy annak megfelelő mennyiségű egyéb alkohol kedvező hatású, de szívműtét utáni helyzetre eddig megbízható fölmérések nem történtek. Az alkoholt mértékletesen fogyasztó férfiak a szeszmentes csoport tagjaihoz képest 25 százalékkal kisebb gyakorisággal haltak meg vagy kerültek ismét szívgyógyászati ellátásba ismétlődő infarktus vagy szélütés miatt. A nők csoportja nem volt eléggé népes, hogy eredményeiket tudományosan értékelhessék. Az alkoholista férfiak, akik napi két deciliternyi bor helyett hat decinél többet fogyasztottak, kétszerte olyan gyakran haltak meg a megfigyelési idő alatt, mint az alkoholt nem fogyasztó betegtársaik. Ez kiváltképp azokra vonatkozott, akiknek szíve a vizsgálatok tanúsága szerint már eleve jobban károsodott. íltalános jótékony hatásán kívül segít egyensúlyban tartani a szervezetben a progeszteron és a tesztoszteron arányát. A tesztoszteron, a férfi nemi hormon éppúgy megtalálható a női szervezetben, mint az ösztrogén és a progeszteron a férfiakéban. Egy pohár ízes vörös bor elég ahhoz, hogy felszabadultabbnak érezd magadat és kedvet kapj egy kis hancúrozáshoz. Ha viszont nem tartod be a mértéket, éppen az ellenkező hatást érheted el. * (forrás) bppiac [ Módosítva cs aug 09 2012, 06:01 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | A mangó a szerelem, a termékenység és a halhatatlanság szimbóluma![]() Az eredetileg Indiában őshonos örökzöld mangófa akár 45 méterre is megnőhet. A mangó gyümölcsét használják gyógyításra és megelőzésre is: jó szíverősítő és fokozza az agyműködést, immunerősítő. A gyümölcs magja tartalmazza ezt az egzotikus, gazdag vajat, mely olyan jó hatással van a bőrre; használják bőrproblémákra, gyógyításra és hidratálásra is. Ez az egzotikus, trópusi vaj viszonylag ritka, de egyre többen használják különleges tulajdonságai miatt. A mangóvaj fehér vagy elefántcsontszínű, szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú vaj friss, enyhe illattal. í–sszetétele és tulajdonságai a kakaóvajhoz teszik hasonlatossá, bár sokkal puhább, könnyebben kenhető, és kevésbé zsíros, mint pl. a shea vaj, könnyebben beszívódik a bőrbe. Legkiválóbb tulajdonsága az öregedésgátló hatása... Hála antioxidánsainak, fiatalítja a bőrt. Segít semlegesíteni a mérgeket, megújítja a bőrsejteket, ránctalanít, segít enyhíteni az ekcéma, pikkelysömör tüneteit. Legértékesebb hatóanyagai a sztearinsav, az olajsav (46%), és a linolénsav (telitetlen Omega-6 zsírsav). Tartalmaz A-vitamint, igen gazdag E-, C-, D-, B-vitaminokban, folsavban, ezen kívül található benne kálcium, vas és magnézium. Sokoldalúan használható krém, nézd csak: segít megelőzni a ráncokat visszazsírozza a száraz bőrt viszkető bőrre kenve enyhíti a viszketést regenerálja a bőrsejteket segít megőrizni a bőr rugalmasságát védi a bőrt a leégéstől (naptej helyett ne, csak mellett!) a napégette bőrre nyugtató hatású tisztítja az eltömődött pórusokat pattanások, sérülések, bőrhibák gyógyulásának elősegítésére bőr berepedezésekre, fagyásokra megelőzi a terhességi csíkok kialakulását bőrallergiákra, ekcémára, pikkelysömörre borotválkozásnál rovarcsípésekre gyerekeknek is ajánlott * A mangó (forrás) [ Módosítva cs aug 09 2012, 06:02 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Solyom |
| ||
![]() Regisztrált tag #67 Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34Üzenetek: 3096 | Az avokádó![]() Származása A Közép-Amerikában őshonos növényt a spanyolok már felfedező-hódító útjuk során megismerték, mivel az indiánok sok térségben termesztették. Mégis a fokozott érdeklődés az európaiak részéről csak a múlt században ébredezett. Az avokádot napjainkban Kaliforniában, Dél-Afrikában, Izraelben és í‰szak-Ausztráliában is termesztik, a világtermés legnagyobb része azonban továbbra is Dél-Amerikából érkezik. A benne rejlő tápanyagok >> Az "erdő vaja", mondják rá hazájában, ami igazán találó, hisz a gyümölcshús 25%-a zsír, igazi vitaminbomba. Paradox módon mégis segít a fogyásban, mert egy olyan hatóanyagot tartalmaz, amely a zsírégetést akadályozó inzulin ellenjátékosaként tevékenykedik. Mivel az avokádófogyasztás következtében csökken az inzulinszint, a zsírpárnák elkezdenek könnyedén "olvadozni". >> Az avokádó húsa tartalmaz egyfajta speciális cukorvegyületet, amely gondoskodik arról, hogy az ideg- és agysejtek megfelelően legyenek ellátva energiaanyagokkal; agyilag fittebbé tesz bennünket, segít a koncentrálásban. >> További jó tulajdonságai: - jobb fehérjeemésztés - a vörös vérsejtek termelésének fokozása - menstruációs panaszok enyhítése - szoptatós anyukák számára ideális fehérjeforrás Konyhatippek A legegyszerűbb: vágjuk kétfelé az avokádot, vegyük ki a magját, kanalazzuk ki a vajpuha gyümölcshúst egy tálkába, majd enyhén sózzuk-borsozzuk. Amennyiben pürésítjük, ideális kenyérre kenhető krémet nyerhetünk. A felkockázott avokádo gyümölcs- illetve pikáns zöldségsalátánkat teheti ízletesebbé; húsok mellé is kínálhatjuk. A kettévágott illetve felkockázott, felaprított avokádot legjobb ha azonnal meglocsoljuk citromlével;a levegőre és fényre érzékeny telítetlen zsírsavak ugyanis hamar oxidálódnak, s ezáltal sokat veszíthetnek jótékony hatásukból. í‰rdekesség Az avokádo a szépségiparban is jelen van, magas E vitamin tartalmának köszönhetően, kitűnő arcmaszkokat, ápoló krémeket (különösen száraz bőrre)állítanak elő belőle. Az avokádó finom és egészséges, magas B6-vitamin- és potassziumtartalmának köszönhetően elsősorban a nők szexuális teljesítőképességére van jó hatással, de a férfiak is bátran fogyaszthatják a szerelmi légyott előtt. Az avokádó nemcsak az ágyban fokozza a teljesítményt: vértisztítóként és szíverősítőként is kiváló. * Az avokádó (forrás) [ Módosítva cs aug 09 2012, 06:02 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Oldal: << >> | |