:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról

<< Előző téma | Következő téma >>
Viz a Marson ?...
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
Szerző Üzenet
xiriux
p febr 03 2012, 11:05
Regisztrált tag #356
Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35
Üzenetek: 24
"A Földön egy gyors iramú folyó esetében mindig kereszt irányú hullámok keletkeznek, amit még a kiszáradt meder is meg szokott őrizni."
Ilyenekre gondolsz?

[ Módosítva p febr 03 2012, 11:06 ]
Vissza az elejére
horpad
szo febr 04 2012, 02:45
horpad

Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 808
Nem, nem ilyenekre gondoltam….
Azokra a sebes hegyi patakokra, amelyeknek három medrük is van a völgy aljában, és folyton cserélgetik azt.
Azokra a nagyobb folyókra, amelyek a száraz évszakban ví­z nélkül maradnak, de monszun idején árvizekre képesek.
Ezek itt aprócska homokdűnék a Cerberus Fossae száraz hasadékának aljában, durván kinagyí­tva.
A méretük megegyezik azokkal a szélformálta dűnékkel, amelyek az Opportunity útját szegélyezik.
Az élettörténetük is megegyező. A szél ennyire képes.
Egyébként ezek hullámossága is merőleges a menetirányra, csakhogy itt szélirányról kell beszélni.
(A Cerberus Fossae árkában soha nem folyhatott ví­z, mert mindkét vége le van zárva…)
- - -

í‰s most, ha megengeded, visszatérnék a Moreux kráterhez, mert még nincs vége.
A central peak keleti oldaláról is készültek korábbi felvételek, egy sztereó páros, PSP_006278_2225 és PSP_010695_2225 .
Pontosan ugyanezt a látványt kinálják, de a hozzájuk fűzött magyarázatok is érdekesek.
Mike Mellon-nak (10 January 2008) egészen jók a meglátásai Katt ide! , de
Shawn D Hart (7 January 2009) benézte egy kicsit, neki még van mit fejlődnie Katt ide! .

[ Módosítva szo febr 04 2012, 02:47 ]
Vissza az elejére
yup
v febr 05 2012, 10:54
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 139
"Mike Mellon-nak (10 January 2008) egészen jók a meglátásai Katt ide! , de
Shawn D Hart (7 January 2009) benézte egy kicsit, neki még van mit fejlődnie "
Aajjaaaj... mintha egy másik fórum vezérszónokát olvasnám....
Szerintem vedd fel velük a kapcsolatot, cseréljetek gondolatokat, aztán veregesd meg a vállukat vagy a sajátodat...

Ami a Cerberus Fossae hasadékait illeti, kár elintézned egy kézlegyintéssel... A NASA sem tette ezt, hanem132 (!) db MRO felvételt készí­tett a vidékről, a legtöbbet, amit a Mars felszí­nének egy tájékáról készí­tettek. Arra szerintem te is rájöttél, hogy ahol valami izgalmasat tatál a NASA, ott bizony sokat fotózik, más és más időszakokban, pozí­ciókban, részletekben stb. Ugyanilyet tapasztaltam én is a Spirit felvételeinek vizsgálatakor. Nézd csak meg, hogy a Louth kráterről is 36 képet készí­tett: ez is kiugróan sok. í‰rthető ok: a jégtó és környéke...
Olvasd el figyelmesen a Cerberus Fossae-val kapcsolatos kis kommentárjaikat is: egyáltalán nem zárják ki a ví­z közreműködését, sőt egyenesed "flood"-ot emlí­tenek.
Szerinted ha a hasadékok alján a homokredőket a szél alakí­totta ki (amely szél persze teljesen más irányú, mint a platón uralkodó szélirány...), akkor miért kanyargott a szél úgy, ahogy a kanyonok/hasadékok alján a "meder" kanyarog, akár erősen, akár enyhén? Aztán a szél miért csinált őgy, hogy egy oldalsó beágazásból kifele jövet pont a "mederben" látható homokredőkre merőlegesen épí­tette fel ott a homokredőket, majd a "mederbe" érve keveredett a kétféle irány?
stb.
Amúgy a sivatagi vádikban is folyik időnként ví­z, mégsem folyik sehonnan sehova a folyó vagy patak klasszikus értelmezésében.
Vissza az elejére
horpad
v febr 05 2012, 01:42
horpad

Regisztrált tag #120
A Cerberus Fossae nem egy ví­zmosás, ahonnét a ví­z elhordta az anyagot…
Egy beomlásos hasadék, amely úgy szélesedik, hogy folyamatosan nyeli a beomló partfalakat.
Hát ezért sem köthető nagyon hozzá a ví­z, és nasáék sem kimondottan erre voltak ráizgulva.

A Marson három féle dűnealakzat fordul elő. Vannak, amelyek a szél munkálódását dí­csérik,
vannak talajmozgások okozta gyűrődések, és vannak, amelyek egyértelműen a jéghez köthetők.
Egyre nagyobb biztonsággal tudom megkülönböztetni őket.

Azokon a képeken, amit beraktál, nem ví­zfolyás okozta hullámok vannak. -Nézzük az elsőt:

A fehér nyí­llal jelölteket nagy valószí­nűséggel a fagy formálta ilyenre, mert ritkábbak, ráadásul az egyik nekifut a partnak,
tehát sem ví­z, sem szél nem lehetett. Lehet, hogy a kép jobb szélénél egy kövezés kezdődik, de ez nem biztos.
A terület többi részét viszont már a szél gereblyézte ilyenre.
A legfőbb bizonyí­tékát a piros nyí­l mutatja, ahol a perdület kiszedte a szikla tövéből a homokot.

A második képen már jól látható a természetes kövezés, ami blokkol minden ví­záramot.
Itt is megtalálhatók a nagyobb méretű dűneformák, félig árnyékban (fehér nyí­l).

A harmadik képed szintén egy lezárt hullámteret mutat, sodró, áramló ví­z itt is kizárva. Nos?

[ Módosítva v febr 05 2012, 02:06 ]
Vissza az elejére
yup
h febr 06 2012, 10:22
Regisztrált tag #409
A Cerberus Fossae nem egy árokból áll, hanem többől (fossae - többesszámban van).

"A legfőbb bizonyí­tékát a piros nyí­l mutatja, ahol a perdület kiszedte a szikla tövéből a homokot."

Meg fogsz lepődni, Horpad: a ví­z ugyanezt csinálja. Még a hullámzó ví­z is. Az akadály széleiről, sarkairól leváló örvények teszik.

Beraktam több képet. Nézd meg az 1-es számút. Szerinted miért változtat hosszú idők óta négyszer irányt a szél a látható szakaszon, holott semmi látható oka nincs rá. í‰s úgy tűnik, mindig ez a heppje, mert í­gy alakí­totta ki a "dünéket"...
A 2-es számú képen piros nyí­llal jelezve láthatsz egy szabályos gyűrűs hullámalakzatot. Szél nem tud ilyet létrehozni, csak folyadék.
A 3-as számú képen mivel tudod megmagyarázni a két piros nyilacskával jelzett határozott sodrá-lerakódás nyomoz és alakzatot. í‰n sehogyan sem tudom szélhez kötni, pláne, hogy az alsó még kanyarodik is, porlavina kizárva... marad a sár vagy a ví­z. Szerinted?
A negyedik, PSP_006999-es MRO képből kivágott részleten mivel tudnád megmagyarázni, hogy a platón uralkodó szélirány (piros nyilakkal jelölve) teljesen más, mint az árok alján levő homokfodrokat létrehozó áramlás iránya? Gyakorlatilag merőleges rá, eltekintve attól az egyébként el nem hanyagolható körülménytől, hogy a zöld nyilakkal jelölt áramlásirány elég jól egyezik az árok középvonal-vezetésével, azaz változó irányú...
Az ötödik kép a negyediknek egy árnyékos részlete, kivilágosí­tva. Meghökkentő, de határozottan mederre emlékeztető alakzat látható az árok alján, teljes árnyékban, nem használt rajta a kivilágosí­tás sem. í‰rdemes lenne megnézni a legnagyobb felbontásban is, de egyelőre ezt elnapoltam, mert 1.8 gigabyte a kép mérete.

<div class='spacer'></div>

Vissza az elejére
horpad
h febr 06 2012, 11:32
horpad

Regisztrált tag #120
Yup!

Ha szépen megkérhetlek, ne vágd agyon a baromi nagy képeiddel ezt a topikot. Próbáld visszafogni magad 800 pixel erejéig.
Csak emlékeztetlek rá, hogy ezt í­rtam : ”…Azokon a képeken, amit beraktál, nem ví­zfolyás okozta hullámok vannak…”
De eszembe sincs Téged a hitedből kirángatni, maradjon ez a meggyőződésed, ha ragaszkodsz hozzá.
Tekintsd mellékesnek, hogy közel 10 évig éltem a vizen. Láthattam a zúgók, kövezések és bukógátak mederre gyakorolt hatását.

De azért, ha gondolod, vess egy pillantást az alábbi képre. Itt csak csak szél van, ví­z se közel, se távol.
Nem csak azt láthatod, ahogy kiszedte a szél a homokot a sziklák tövéből, de azt is, milyen gondossággal formálja azokat
az apró kis tranzisztoros dűnéket.

Vissza az elejére
yup
h febr 06 2012, 11:43
Regisztrált tag #409
Bocs, öregfiú, én is utálom ezeket a nagy képeket, de sajna az árkok ilyen hülye alakúak: hosszúk és keskenyek. Ha nem mutatok elég sokat belőle, akkor pl. nem látszik a homokfodrok irányváltása, ha meg nincs eléggé kinagyí­tva, akkor semmi nem látszik belőlük. Megí­gérem, hogy igyekszem elkerülni az ilyeneket, de hát a múltkor meg pont az volt a bajod a Louth kráterbeli jégtó képével, hogy nem tettem be semmi mást, csak a képek azonosí­tóját...
í‰n nem kételkedem abban, hogy a szél is létre tud hozni olyan alakzatokat, mint amilyeneknek a képét legutóbb betetted, csak én olyan problémával hozakodtam elő a Cerberus Fossae képekkel, amik nagyon elgondolkodtatók, legalábbis nekem, és nem tudom a kérédésekre a választ.
Vissza az elejére
curiosity
sze febr 08 2012, 10:49
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 90
Sziasztok, mi a véleményetek? A képek mindenesetre gyönyörűek.... Katt ide!
Vissza az elejére
horpad
sze febr 08 2012, 11:35
horpad

Regisztrált tag #120
….lapozás…
Vissza az elejére
horpad
sze febr 08 2012, 11:36
horpad