Kezdőlap Fórum Kezdölap 2014 Epsion Tájékoztató A Mars titkai Zene |
:: Fórumok :: Földönkívüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
Viz a Marson ?... |
Oldal: << >> | |
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
|
Szerző | Üzenet | ||
xiriux |
| ||
Regisztrált tag #356 Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35Üzenetek: 24 | "A Földön egy gyors iramú folyó esetében mindig kereszt irányú hullámok keletkeznek, amit még a kiszáradt meder is meg szokott őrizni." Ilyenekre gondolsz? [ Módosítva p febr 03 2012, 11:06 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Nem, nem ilyenekre gondoltam…. Azokra a sebes hegyi patakokra, amelyeknek három medrük is van a völgy aljában, és folyton cserélgetik azt. Azokra a nagyobb folyókra, amelyek a száraz évszakban víz nélkül maradnak, de monszun idején árvizekre képesek. Ezek itt aprócska homokdűnék a Cerberus Fossae száraz hasadékának aljában, durván kinagyítva. A méretük megegyezik azokkal a szélformálta dűnékkel, amelyek az Opportunity útját szegélyezik. Az élettörténetük is megegyező. A szél ennyire képes. Egyébként ezek hullámossága is merőleges a menetirányra, csakhogy itt szélirányról kell beszélni. (A Cerberus Fossae árkában soha nem folyhatott víz, mert mindkét vége le van zárva…) - - - í‰s most, ha megengeded, visszatérnék a Moreux kráterhez, mert még nincs vége. A central peak keleti oldaláról is készültek korábbi felvételek, egy sztereó páros, PSP_006278_2225 és PSP_010695_2225 . Pontosan ugyanezt a látványt kinálják, de a hozzájuk fűzött magyarázatok is érdekesek. Mike Mellon-nak (10 January 2008) egészen jók a meglátásai Katt ide! , de Shawn D Hart (7 January 2009) benézte egy kicsit, neki még van mit fejlődnie Katt ide! . [ Módosítva szo febr 04 2012, 02:47 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
yup |
| ||
Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 139 | "Mike Mellon-nak (10 January 2008) egészen jók a meglátásai Katt ide! , de Shawn D Hart (7 January 2009) benézte egy kicsit, neki még van mit fejlődnie " Aajjaaaj... mintha egy másik fórum vezérszónokát olvasnám.... Szerintem vedd fel velük a kapcsolatot, cseréljetek gondolatokat, aztán veregesd meg a vállukat vagy a sajátodat... Ami a Cerberus Fossae hasadékait illeti, kár elintézned egy kézlegyintéssel... A NASA sem tette ezt, hanem132 (!) db MRO felvételt készített a vidékről, a legtöbbet, amit a Mars felszínének egy tájékáról készítettek. Arra szerintem te is rájöttél, hogy ahol valami izgalmasat tatál a NASA, ott bizony sokat fotózik, más és más időszakokban, pozíciókban, részletekben stb. Ugyanilyet tapasztaltam én is a Spirit felvételeinek vizsgálatakor. Nézd csak meg, hogy a Louth kráterről is 36 képet készített: ez is kiugróan sok. í‰rthető ok: a jégtó és környéke... Olvasd el figyelmesen a Cerberus Fossae-val kapcsolatos kis kommentárjaikat is: egyáltalán nem zárják ki a víz közreműködését, sőt egyenesed "flood"-ot említenek. Szerinted ha a hasadékok alján a homokredőket a szél alakította ki (amely szél persze teljesen más irányú, mint a platón uralkodó szélirány...), akkor miért kanyargott a szél úgy, ahogy a kanyonok/hasadékok alján a "meder" kanyarog, akár erősen, akár enyhén? Aztán a szél miért csinált őgy, hogy egy oldalsó beágazásból kifele jövet pont a "mederben" látható homokredőkre merőlegesen építette fel ott a homokredőket, majd a "mederbe" érve keveredett a kétféle irány? stb. Amúgy a sivatagi vádikban is folyik időnként víz, mégsem folyik sehonnan sehova a folyó vagy patak klasszikus értelmezésében. | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | A Cerberus Fossae nem egy vízmosás, ahonnét a víz elhordta az anyagot… Egy beomlásos hasadék, amely úgy szélesedik, hogy folyamatosan nyeli a beomló partfalakat. Hát ezért sem köthető nagyon hozzá a víz, és nasáék sem kimondottan erre voltak ráizgulva. A Marson három féle dűnealakzat fordul elő. Vannak, amelyek a szél munkálódását dícsérik, vannak talajmozgások okozta gyűrődések, és vannak, amelyek egyértelműen a jéghez köthetők. Egyre nagyobb biztonsággal tudom megkülönböztetni őket. Azokon a képeken, amit beraktál, nem vízfolyás okozta hullámok vannak. -Nézzük az elsőt: A fehér nyíllal jelölteket nagy valószínűséggel a fagy formálta ilyenre, mert ritkábbak, ráadásul az egyik nekifut a partnak, tehát sem víz, sem szél nem lehetett. Lehet, hogy a kép jobb szélénél egy kövezés kezdődik, de ez nem biztos. A terület többi részét viszont már a szél gereblyézte ilyenre. A legfőbb bizonyítékát a piros nyíl mutatja, ahol a perdület kiszedte a szikla tövéből a homokot. A második képen már jól látható a természetes kövezés, ami blokkol minden vízáramot. Itt is megtalálhatók a nagyobb méretű dűneformák, félig árnyékban (fehér nyíl). A harmadik képed szintén egy lezárt hullámteret mutat, sodró, áramló víz itt is kizárva. Nos? [ Módosítva v febr 05 2012, 02:06 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
yup |
| ||
Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 139 | A Cerberus Fossae nem egy árokból áll, hanem többől (fossae - többesszámban van). "A legfőbb bizonyítékát a piros nyíl mutatja, ahol a perdület kiszedte a szikla tövéből a homokot." Meg fogsz lepődni, Horpad: a víz ugyanezt csinálja. Még a hullámzó víz is. Az akadály széleiről, sarkairól leváló örvények teszik. Beraktam több képet. Nézd meg az 1-es számút. Szerinted miért változtat hosszú idők óta négyszer irányt a szél a látható szakaszon, holott semmi látható oka nincs rá. í‰s úgy tűnik, mindig ez a heppje, mert így alakította ki a "dünéket"... A 2-es számú képen piros nyíllal jelezve láthatsz egy szabályos gyűrűs hullámalakzatot. Szél nem tud ilyet létrehozni, csak folyadék. A 3-as számú képen mivel tudod megmagyarázni a két piros nyilacskával jelzett határozott sodrá-lerakódás nyomoz és alakzatot. í‰n sehogyan sem tudom szélhez kötni, pláne, hogy az alsó még kanyarodik is, porlavina kizárva... marad a sár vagy a víz. Szerinted? A negyedik, PSP_006999-es MRO képből kivágott részleten mivel tudnád megmagyarázni, hogy a platón uralkodó szélirány (piros nyilakkal jelölve) teljesen más, mint az árok alján levő homokfodrokat létrehozó áramlás iránya? Gyakorlatilag merőleges rá, eltekintve attól az egyébként el nem hanyagolható körülménytől, hogy a zöld nyilakkal jelölt áramlásirány elég jól egyezik az árok középvonal-vezetésével, azaz változó irányú... Az ötödik kép a negyediknek egy árnyékos részlete, kivilágosítva. Meghökkentő, de határozottan mederre emlékeztető alakzat látható az árok alján, teljes árnyékban, nem használt rajta a kivilágosítás sem. í‰rdemes lenne megnézni a legnagyobb felbontásban is, de egyelőre ezt elnapoltam, mert 1.8 gigabyte a kép mérete. <div class='spacer'></div> <div class='spacer'></div> <div class='spacer'></div> <div class='spacer'></div> <div class='spacer'></div> | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Yup! Ha szépen megkérhetlek, ne vágd agyon a baromi nagy képeiddel ezt a topikot. Próbáld visszafogni magad 800 pixel erejéig. Csak emlékeztetlek rá, hogy ezt írtam : â€â€¦Azokon a képeken, amit beraktál, nem vízfolyás okozta hullámok vannak…†De eszembe sincs Téged a hitedből kirángatni, maradjon ez a meggyőződésed, ha ragaszkodsz hozzá. Tekintsd mellékesnek, hogy közel 10 évig éltem a vizen. Láthattam a zúgók, kövezések és bukógátak mederre gyakorolt hatását. De azért, ha gondolod, vess egy pillantást az alábbi képre. Itt csak csak szél van, víz se közel, se távol. Nem csak azt láthatod, ahogy kiszedte a szél a homokot a sziklák tövéből, de azt is, milyen gondossággal formálja azokat az apró kis tranzisztoros dűnéket. | ||
Vissza az elejére | | ||
yup |
| ||
Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 139 | Bocs, öregfiú, én is utálom ezeket a nagy képeket, de sajna az árkok ilyen hülye alakúak: hosszúk és keskenyek. Ha nem mutatok elég sokat belőle, akkor pl. nem látszik a homokfodrok irányváltása, ha meg nincs eléggé kinagyítva, akkor semmi nem látszik belőlük. Megígérem, hogy igyekszem elkerülni az ilyeneket, de hát a múltkor meg pont az volt a bajod a Louth kráterbeli jégtó képével, hogy nem tettem be semmi mást, csak a képek azonosítóját... í‰n nem kételkedem abban, hogy a szél is létre tud hozni olyan alakzatokat, mint amilyeneknek a képét legutóbb betetted, csak én olyan problémával hozakodtam elő a Cerberus Fossae képekkel, amik nagyon elgondolkodtatók, legalábbis nekem, és nem tudom a kérédésekre a választ. | ||
Vissza az elejére | | ||
curiosity |
| ||
Regisztrált tag #388 Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57Üzenetek: 90 | Sziasztok, mi a véleményetek? A képek mindenesetre gyönyörűek.... Katt ide! | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | ….lapozás… | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | ….lapozás2… | ||
Vissza az elejére | | ||
Oldal: << >> | |