+ A | - a | Visszaállít
2013. nov.
12
  Elkészült a világ első úszó szélerőműve
Kategória: Alternativ energiák - Közzétette: fulldragon
Ünnepélyesen üzembe helyeztek hétfőn Japán északkeleti partjainál, Fukusima prefektúrában egy óriás tengeri szélkereket, a világ első úszó szélerőműparkjának első elemét. .

A több mint 100 méter magas, 80 méteres lapátokkal felszerelt építmény az első darabja a jövőbeni erőműnek. A teljes szélerőműpark összesen akár ezer megawattot is termelhet majd. Egyelőre egy darab, két megawattos turbinával üzemel

A Naraha városától 20 kilométerre, a tengeren működő szélkeréktől egy úszó transzformátor-állomáson és víz alatti vezetékeken keresztül jut el az áram a szárazföldre, a 2011-ben szökőár sújtotta Fukusima prefektúrába. A cunami súlyos üzemzavart idézett elő a fukusimai atomerőmű reaktoraiban.

A baleset után bezárták a Japánban működő atomerőművek zömét és ahhoz, hogy pótolják az emiatt kieső energiát, jelentősen megnövelték a kőolaj- és földgázbehozatalt, ami miatt jócskán megemelkedtek az importkiadások.

Az úszó szélerőműpark egy kísérleti projekt, a tokiói egyetem és tíz japán nagyvállalat vesz benne részt, többek között a Mitsubishi, a Nippon Steel, a Hitachi és a Mitsui. A tengeren a szél iránya és sebessége jóval állandóbb, mint a szárazföldön, ami növeli a szélerőmű hatékonyságát.

A tervek szerint a közeljövőben további két turbinát helyeznek üzembe, ezek kapacitása egyenként 7 megawatt lesz, vagyis az úszó szélerőműpark több tízezer háztartás áramfogyasztását fedezheti.

forrás:/mti/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon