+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
10
  Féltucat tévhit és féltucat tény a téli kerékpározásról (1.rész)
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
Itt a tél, itt a hideg. Fázósan húzzuk össze a kabátunkat, fülig húzzuk a sálat és borzongva figyeljük azokat, akik a dermesztő hidegben is a biciklijükön suhannak. Vannak – vagyunk – páran. Hogy van ez? Mindenki elvakult, aki télen sem teszi le a bringát? Íme néhány tévhit és tény a téli bringázásról.

1. Tévhit: A kerékpározás sport

Való igaz, a kerékpározást lehet úgy csinálni, hogy sport legyen belőle. De mi választjuk meg a tempót, mi választjuk meg a stílust és lehet úgy biciklizni, hogy meg se izzadjunk. Ha akarjuk, a kerékpározás csupán egy közlekedési forma, amely az év bármely szakában végezhető. Télen is.
Egy biztos: akármilyen lassan is tekerünk, mindenképpen gyorsabbak vagyunk MINDEN városi közlekedési formánál. Hétköznapi forgalom mellett, városon belül behozhatatlan az előny, amit a bicikli ad nekünk.

2. Tény: A kerékpározás gyakorlatilag ingyen van.

Akárhol közlekedünk biciklivel, minden egyes úttal pénzt spórolunk. Ha a bérlet árát, akkor azt. Ha a benzin árát, akkor azt. Minél előbb kezdjük el, annál többet. Akármilyen biciklivel elkezdhetjük, mert a megtakarított pénzből szépen lassan fejleszthetjük a kerékpárunkat, kerékpáros kiegészítőinket. Ha pedig minden megvan, a megspórolt pénz megmarad nekünk és olyan tartalékokat képezhetünk belőle, amivel akár félévente új kerékpárt is vásárolhatunk magunknak.

3. Tévhit: Télen, kerékpáron hidegebb van

Tény, hogy télen hidegebb van, mint nyáron. De mindenkinek hideg van. Annak is, aki a buszmegállóban fagyoskodik. Annak is, aki az autó ablakáról kaparja le a jeget. Annak is, aki a lakástól a parkolóig, majd a parkolótól a munkahelyig, iskoláig, boltig, akármeddig kénytelen gyalog közlekedni.
Akárhová megyünk, gyalogosan is fel kell öltöznünk. A kerékpáros ruházata csak annyiban különbözik a gyalogosétól, hogy az esernyő helyett esőkabátra kell váltani és télen az ízületeket érdemes kicsit jobban védeni. Ha akarjuk és jól csináljuk, a kerékpárról leszállva meg sem látszik rajtunk, hogy bringával érkeztünk.

4. Tény: Bringázni menő

Ha leülünk a tévé elé azt fogjuk látni, hogy az élet minden területét átszövi a kerékpározás. Magyarországon (is) soha nem látott méretekben növekszik a kerékpárral közlekedők száma, a folyamat szerencsére megállíthatatlan. Még akkor is, ha ellenérdekű erők mindent megtesznek a kerékpározás lejáratására, a nagy bumm lassítására. Veszélyesnek próbálják beállítani és folyamatosan szítják a tüzet a kerékpározás, a kerékpárosok ellen. De csak nézzünk meg egy reklámblokkot a tévében és azt fogjuk látni, hogy lassan de biztosan a kerékpár valami olyan menő dologgá nőtte ki magát, amivel mindent el lehet adni. Megelőzte a kutyás reklámokat, a csinos nőket és még a gyerekekkel reklámozott termékek elé is bekerült. Ma már az a ritka, ha nincs kerékpár egy reklámban. És ez így van jól.

5. Tévhit: A kerékpározás veszélyes

Ne hagyjuk magunkat becsapni! Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni! Kerékpározni semmivel nem veszélyesebb, mint autózni vagy tömegközlekedni. A kerékpáros balesetek száma évről évre csökken, ha fajlagosan, a közlekedésben résztvevők számához viszonyítva nézzük ezek arányát, megdöbbentő a fejlődés. Többen kerékpároznak, mégpedig nagyságrendekkel többen. A nagy számok törvénye alapján logikus, hogy ahol többen közlekednek, ott kimutatható bármilyen növekvő statisztika. A több kerékpáros több kezdőt is jelent (nameg több suttyót is) és ahogy az autóvezetésnél, itt is el kell követni azokat a kezdeti kis hibákat, amik nélkül nem szerezzük meg a rutint.

A megoldás annyi, hogy ameddig nem vagyunk biztosak magunkban, legyünk óvatosabbak, körültekintőbbek. Ha lassabban nyomjuk és a teljes biztonságra törekszünk, akkor egy félórás úton 3-4 perccel leszünk lassabbak. Aztán amikor már belejöttünk, átlátjuk a forgalmat, akkor majd nyomhatjuk neki kedvünkre. Ne szégyenkezzünk, hiszen mindenki kezdte valahol.

6. Tény: Kerékpárral a közlekedés kiszámítható, soha nem késünk el sehonnan

Ha biciklivel közlekedünk, akkor egy idő után hajszálpontosan tudni fogjuk, egy adott útvonalon hány perccel kell számoljunk. Így nagyon sok időt spórolhatunk meg magunknak azzal, hogy nem kell 10 perccel, fél órával előbb elindulni valahová ahhoz, hogy viszonylag biztosan megérkezzünk. Az autós- és a tömegközlekedésben is benne van a késés esélye. A kerékpárnak nincs dugó, nem marad ki járat, mindig felférünk rá. A várakozási idők, amelyeket tömegközlekedésnél a megállókban töltünk, itt kimaradnak. Kimarad a parkolóhely keresés és a parkolótól és a parkolóig sétálgatás. Nem mellesleg kimarad a parkoló-díj és a bírság is. Ha mindezeket, az elfecsérelt időket összeadjuk, azt fogjuk látni, hogy napi szinten órákat spórol nekünk a bringa. És az idő pénz. A kerékpározással nyert haszon tehát forintosítható.

forrás:/hir24.hu/zoldblog/

(- folytatjuk -)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon