+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
22
  Bolíviai műhold indult Kínából
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

szerző: Frey Sándor

A dél-amerikai ország első távközlési holdja a spanyol gyarmatosítók elleni függetlenségi harc egyik 18. századi hőséről kapta a nevét.
A Túpac Katari műhold (más jelöléssel TKSAT-1) magyar idő szerint december 20-án 17:42-kor emelkedett a magasba Kínából, a Szecsuán tartományban fekvő Hszicsang űrközpontból. Az 5,2 tonnás, geostacionárius pályára szánt űreszközt egy Hosszú Menetelés-3B hordozórakéta indította. Az eseményen személyesen is megjelent Evo Morales bolíviai elnök. A kína állami hírügynökség szerint ez volt az első alkalom, hogy egy külföldi államfő műholdindításon vett részt Kínában.A Túpac Katari fellövés elött a szerelőcsarnokban

A Túpac Katari kínai gyártmány, tervezett élettartama 15 év. A két ország három évvel ezelőtt, 2010 decemberében állapodott meg a gyártásáról. A 302 millió dollárnak megfelelő költségeket a bolíviai kormányzat, illetve a Kínai Fejlesztési Bank állta. A műhold a start után néhány héten belül éri el a működésére kijelölt pozíciót 87,2° nyugati hosszúság fölött. A szükséges teszteket követően, a tervek szerint 2014 márciusában állíthatják üzembe. Moralesnek a start után tartott beszédében elhangzott, hogy Bolívia 2017-re egy földmegfigyelő mesterséges holdat is pályára szeretne állítani.

Kínából egy másik, kisebb, Hoszú Menetelés-4B típusú rakéta december eleji kudarca, a CBERS-2 brazil-kínai távérzékelő hold elvesztése óta ez volt az első űrindítás. A vizsgálatok szerint akkor a gondot a harmadik fokozat üzemanyaggal való ellátásának leállása okozta, ami miatt a műhold nem érte el a pályára kerüléshez szükséges sebességet.

forrás:/urvilág/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz