+ A | - a | Visszaállít
2013. nov.
22
  Műholdakkal árasztották el az oroszok a világűrt
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Huszonhárom külföldi műholdat állítottak Föld körüli pályára csütörtökön a dél-oroszországi Jasznijból indított, Dnyepr típusú hordozórakétával – közölte az orosz űrkutatási hivatal.

A Roszkozmosz tájékoztatása szerint az indítás után negyed órával a műholdak sikeresen leváltak hordozórakétáról.A Föld körüli pályára állított 23 eszköz közül több más ország műholdja volt, így például az amerikai Skysat–1, az egyesült arab emírségekbeli Dubaisat–2, a dél-koreai STSat–3, az olasz Unisat–5, a lengyel Brite-PL, a dán GOMX–1 és a kanadai WNISat.A Dnyepr az RSZ-20 típusú Vojevoda interkontinentális ballisztikus rakéta (NATO-kódneve SS–18 Satana) módosított változata, amelyet kisebb szputnyikok Föld körüli pályára állítására használnak. Az azonos nevű kereskedelmi programban az orosz hadsereg rakétaerőitől kivont, átalakított rakétákat vetik be. Mintegy 150, ilyen módosított RSZ20-asra vár hasonló feladat.

A Dnyeprrel eddig végrehajtott 17 indításból csak egy végződött kudarccal, 2006 júliusában.
Az amerikai űrkutatási ügynökség kedden rekordszámú, 29 műholdat állított Föld körüli pályára egyszerre, egy Minotaur típusú hordozórakétával.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon