+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
25
  Isaac Asimov jóslatai: Ilyen lesz a világ 2014-ben
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző:Anna Fedorova

1964-ben, New Yorkban a világkiállítás idején Isaac Asimov, a legendás sci-fi író „megjövendölte”, milyen is lesz a világ ötven évvel később, vagyis 2014-ben. Visszatekintve az ötleteire, elmondható, hogy igen pontosan „előre jelezte” a technikai vívmányokat. Asimov a New York Times-nak írt publikációjában úgy vélte, hogy 2014-ben a villamos energia felét atomerőművekben állítják elő, Arizona és Kazahsztán hatalmas térségein naperőművek is üzemelnek majd. Lesz műholdas összeköttetés, és az űrhajók eljutnak a Marsra (most gondolhatunk a Curiosityre!)

Asimov azt jósolta, hogy az emberek zsebükben hordják majd a telefont, képernyőről olvashatók lesznek a könyvek, nézhetők a fényképek. A műszaki eszközökhöz, elektronikai eszközökhöz nem kellenek vezetékek.

A mozi háromdimenziós formátumban is létezik majd. A konyhai eszközökről szólva olyan tárgyakat képzelt, amelyek maguktól készítik az ételeket, megpirítják a kenyeret, megfőzik a kávét.

Asimov szerint 2014-re a város arculata megváltozik: a házak és az urbánus térség egy része a föld alá kerül: így lehet takarékoskodni a fűtésen, nyáron pedig a lakások hűtésével. (Már most vannak földalatti parkolók és üzletközpontok!)

Szerinte a felszínen sok park és kert lesz, esetleg még nyájak is legelhetnek (mondjuk ez kevéssé valószínű!) Az író megjövendölte, hogy lesz olyan közlekedési eszköz, amely nem ér a felszínhez, egy méterrel fölötte „repül”. A folyami és a tengeri hajók a víz fölött siklanak, jelentősen megnő a sebesség.

Asimov megjósolta, hogy 2014-re a Föld lakossága eléri a 6,5 milliárdot. Az Egyesült Államokban 350 millióan laknak majd. (A 2013. június 1-jei adat: 316 millió lakos.) A lakosság növekedését elősegíti az Arktisz és a sivatagok meghódítása, az új élelmiszerek felkutatása. Asimov szerint felhasználhatók lesznek különféle mikroorganizmusok, amelyek élesztőt termelnek és a hínárfélék.

Az író előrejelzése szerint az emberek egyik legnagyobb gondja 2014-ben az unalom lesz! Ezért is lesz olyan divatos szakma a pszichológia, és igen nagy rangot kap a pszichiátria.

Nos, amit Asimov megjövendölt, manapság már megszokott dolgoknak tűnhetnek. De 1964-ben teljesen fantasztikus állítások voltak. Asimov ötletei megvalósultak, és ez kedvet és bátorságot kell, hogy adjon a feltalálóknak!

forrás:/ruvr.ru/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon