+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
06
  Dorin Florea magyarságot sértő kijelentései miatt tiltakozik Lakó Péterfi Tünde
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere szerint fogyatékosak lesznek a magyar iskolák tanulói, mert nem beszélnek románul. A sértő kijelentések ellen Lakó Péterfi Tünde a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal előtt fog tiltakozni péntek délután, és várja mindazokat, akik elítélik a városvezető magyarokat folyamatosan sértő megjegyzéseit.

A marosvásárhelyi civil aktivista (kinek neve a kétnyelvűségért folytatott küzdelem során vált ismertté) tiltakozási szándékát blogjában fejti ki. Lakó Péterfi Tünde a többi között felhívja a figyelmet: "tiltakozásképpen péntek délután négy órától kiállok a városháza elé, egy a polgármesternek címzett, de bárki által elolvasható levéllel. Fél ötig fogok ott állni, azután a levelet beadom a portásnak. Remélem az elöljáró nem csak elolvassa, de meg is szívleli majd a benne foglaltakat. Aki szeretne csatlakozni, megteheti. Elvégre nem vagyunk a lábtörlői ennek az embernek, és véleményem szerint ő kellene szolgáljon minket, és nem mi őt! 2013-at írunk! Több sértést nem vagyok hajlandó elviselni tőle!"

Florea legutóbbi sajtótájékoztatóján sértegette a magyarságot

Beszédében kifejtette: "A legnagyobb gondunk a bizonytalanság. Nagyon nehéz olyan várost vezetni, ahol a legtöbb iskolát szolgáltatták vissza a felekezeteknek. Ott van például az Unirea Főgimnázium ügye. Most mit csináljak? Egy egész életen át bért fizetek, csak azért, mert a lelkészek úgy akarják? Én úgy gondolom, hogy egy olyan emblematikus középiskoláról, amely évtizedeken át számos kiválóságot adott a városnak, nem mondhatunk le.

Úgy gondolom, hogy ennek az iskolának továbbra is kétnyelvű tanintézménynek kell maradnia, mert így egészséges! Meg kell érteni végre, hogy a magyar diákok előnyére válik, ha románokkal járnak egy iskolába, mert ha a növendékek nem beszélnek románul, „fogyatékosok” lesznek! Milyen ügyvéd, szakember lesz abból, aki nem beszél románul?! Én úgy gondolom, hogy ha van a városban egy színvonalas színmagyar középiskola, akkor az Unireát meg kell hagyni vegyes iskolának, mert ez így természetes! Harcoltak azért, hogy visszakapják a Bolyait, tessék, visszakapták, s most életveszélyes állapotban van az épület. A diákokra dől a díszterem mennyezete, mert az egyház nem képes megjavíttatni". (A polgármester csak azt felejtette el hozzátenni, hogy több hónapja nem fizetik a szerződésben megállapított bért az egyházaknak, a reformátusnak és a katolikusnak, amit azok az ingatlanok javítására fordítanának - szerk.)

[ittHON.ma]
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák