+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
29
  ISS: újra működik a hűtőrendszer
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

szerző: Frey Sándor

Két űrséta kellett a Nemzetközi Űrállomás december 11-én meghibásodott egyik hűtőkörének helyreállításához.
A két űrállomáson kívüli munka együttesen mintegy 13 órát vett igénybe. Az első alkalommal eltávolították a meghibásodott szivattyúegységet, ami miatt az űrállomás egyik, A jelű hűtőkörében leállt az ammónia keringése. Emiatt elővigyázatosságból le kellett kapcsolni egy sor tudományos kísérletet és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működtetése szempontjából nem létfontosságú berendezéseket.
A szombati (december 21.) és keddi (december 24.) rendkívüli űrsétákat két amerikai űrhajós, Rick Mastracchio és Mike Hopkins végezte. Először leszerelték a meghibásodott szivattyúegységet, másodjára felhelyezték az újat. (Kép: NASA)

A földi irányítók már másnapra ellenőrizték és bekapcsolták a második űrséta során felszerelt új szivattyúegységet, s utána megtörtént egyes kísérleti berendezések újraindítása is. Kivétel az európai Coulmbus modul, amellyel kivárják a karácsonyi ünnepek végét, amikor az ESA szakemberei visszatérnek szabadságukról.

A javítással helyreállt a rend az űrállomáson, így elhárult az akadály a következő amerikai Cygnus űrhajó fogadása elől. Az Orbital Sciences magánvállalat teherűrhajója a mostani tervek szerint legkorábban 2014. január 7-én startolhat.

forrás:/urvilag/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák