+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
29
  Génátültetést bizonyít a világító malac
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Az állat nem lett okosabb és nincsenek világmegváltó tervei, de nagyon jól bemutatja, hogy a más fajokból átültetett örökítőanyag működik.

Az újévi asztalon furcsán nézne ki a szájába dugott almánál is zöldebben világító génmanipulált malac, de nem is az volt a kínai tudósok célja, hogy az ünnepi lakomához készítsenek látványos alapanyagot. Az állatok azt bizonyítják, hogy idegen fajokból is lehet dns-t beültetni, és ez a módszer a jövőben megoldást jelenthet az öröklött betegségek elleni küzdelemben.

A Dél-Kínai Agrártudományi Egyetem munkatársai tíz egyedből álló transzgenetikus malacalmot hoztak létre, ugyanazzal a technikával, amivel korábban egy török kutatócsoport készített világító nyulakat: egy biolumineszcens medúza fehérjéjét ültették az állatok embriójába. Az állatok akkor fluoreszkálnak, ha ultraibolya fénnyel világítják meg őket.

A módszert a Hawaii Egyetem gyógyszerészeti karán fejlesztették ki. Ennek során az embriók citoplazmájába olyan plazmidot fecskendeznek be, amelyben megtalálhatók a medúza fluoreszcens zöld ragyogásáért felelős gének. A befecskendezett fehérje beintegrálódik a gazdaállat génjeibe.

A kutatóknak nem az a céljuk, hogy mindenféle világító állat kóboroljon a vadonban (bár a vadászatot ez kétségtelenül egyszerűbbé és sportszerűtlenebbé tenné), hanem hogy gyárak helyett élő szervezetekben tudjanak előállítani gyógyszerként is használható enzimeket.

forrás:/index/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák