+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
11
  Eladják az országot ?
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon

szerző: transylvaniaheaven

A román kormány energiafüggetlenség jelszó alatt sorra próbálja idegen kézbe játszani az ország altalajkincseit. A második Ponta kormány egy éves hivatalba lépése óta nem tud komolyabb eredményeket felmutatni, a nagy lendülettel elkezdett régiósítás elakadt, újra az IMF-hez kellett fordulni, hogy a költségvetési réseket lefedjék. Mindez nem volt elég, ezért olyan témához kellett nyúlniuk amelyet a kampányban elég markánsan elleneztek, az altalaj kincsek felelőtlen kitermelése.Verespataki aranykitermelés volt a próba, ahol rögtön el is buktak. A kitermelést engedélyező törvénytervezet az utcai nyomás hatására elbukott. A több tízezres tüntető tömegek elfogytak és rögtön új téma került napirendre a palagáz kitermelés. Az ország több pontján kezdődtek meg a próbafúrások, amelyek felbőszítették az állampolgárokat. Pungesti-en a földjeiket védő lakosokat erőszakkal próbálták eltávolítani a saját földjükről. Muzsnán szintén fellázadtak a magánterületeket sértő próbafúrások ellen. Végül a kormány engedélyezte a palagáz kitermelést Félix-fürdőn ami szintén nagy felháborodást keltett. Lassan nem lesz olyan állampolgár aki ne érezné saját bőrén, hogy baj van rendszerrel.

Hogy törvényi megalapozása is legyen a kormány rablóakciójának, összevonták az összes problémát egy úgynevezett “Bányatörvénybe” amely szabályozná a teljes altalajkincs kezelését. Ezzel a törvénnyel minden területet kisajátíthatnak ami alatt altalajkincs található. Hiába dőltek tehát a tüntetők hátra, azt gondolva, hogy sikerült megakadályozni a verespataki ciántechnológiás aranykitermelést, mert most egy sokkal rafináltabb törvényt készülnek megszavazni. Hagyjuk?

forrás:/erdelyiautonomia/


Nem ment át a képviselőházi szavazáson a bányatörvény - jelenti a Hotnews. A törvénytervezetre leadott 160 igen szavazat nem bizonyult elegendőnek, mivel sarkalatos törvényről van szó.

A képviselőház ipari és adminisztrációs bizottságai kedvezően véleményezték hétfőn a bányatörvényhez fűzött kiegészítéseket. A törvénytervezetet az ún. Verespatak-törvény elvetése után fogalmazták meg, és ezúttal nem csak egyetlen projektre, hanem a bányászatra általában vonatkozik.

A PNL a törvénytervezet tárgyalása előtt elhagyta a termet, és közölték, hogy nem támogatják a törvényt. (hotnews)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák