+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
23
  A szabadság napja
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
23
  Az ősi Univerum nyomait rejti a polarizált háttérsugárzás
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Molnár László

Először sikerült az Univerzum ősi anyagcsomói okozta gravitációs lencsézés nyomait megfigyelni, a Herschel-űrtávcső és egy antarktiszi rádiótávcső együttműködése segítségével. További mérések pedig akár az Ősrobbanás utáni pillanatokba is betekintést engedhetnek.

A Világegyetemet kitöltő, legősibb fény a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás, a fiatal, forró, de egyre hűlő Univerzum fénye, mikor az még csak úgy 380 000 éves volt. A háttérsugárzás apró változásai sok mindent elárulnak az Univerzum szerkezetéről és fejlődéséről. A Planck űrszonda az égboltot egyenletesen kitöltő, ma már mindössze 2,7 Kelvin fokos rádiósugárzás apró, milliomod fokos eltéréseit kereste: ezek az Univerzum anyagának sűrűbb és ritkább foltjait jelzik. De a mikrohullámú háttér más információkat is hordoz.

A háttérsugárzást alkotó fény egy kis része polarizált, vagyis a fényhullámok egy része csak meghatározott irányokban rezeg. A polarizáció jelenségét használják ki például a 3D mozis szemüvegek is: az egyik lencsén csak az egyik, a másikon csak a másik irányban rezgő fény hordozta kép jut át, létrehozva a térhatás illúzióját. A háttérsugárzás polarizációja irányultságtól függően kétféle is lehet, E-, illetve B-módusú. Előbbit egyszerűen az atomos anyagon való szóródás okozza, és már tíz éve sikerült kimérni. A B-módusú polarizáció megfigyelése azonban jóval nehezebb és az eredete is egzotikusabb.

Az E- és B-típusú pulzáció. Utóbbi jellemzően örvénylő mintákat rajzol ki.

A Herschel infravörös űrtávcső és az Antarktiszon dolgozó, 10 méteres South Pole Telescope rádiótávcső közös munkájának köszönhetően most először sikerült a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás B-módusú polarizációját megmérni. A jelenség az Univerzumot kitöltő anyag gravitációja okozta fényelhajlás, vagyis gravitációs lencsézés miatt jön létre. A mérés önmagában is fontos, mert egy újabb megszorítást adhat a Világegyetemet kitöltő anyag mennyiségére. De még ez is csak az előszoba a nagyobb felfedezésekhez: van ugyanis egy még gyengébb, még ősibb összetevője is a polarizációnak. Az Ősrobbanás után közvetlenül lezajló infláció, vagyis az Univerzum nagyon gyors és elképesztő mértékű kitágulása idején terjedő gravitációs hullámok is nyomot hagytak benne.A kozmikus háttérsugárzás fotonjai eltérülnek a Világegyetem legnagyobb anyagcsomóin.
Forrás: ESA, Planck Collaboration.

A mostani mérések csak a gravitációs lencsézésre koncentráltak, a kutatók ígérete szerint azonban további munkával képesek lehetnek majd "lencsétleníteni" a méréseket, vagyis leválasztani a fényelhajlás okozta polarizációt az infláció-korabelitől. Ha sikerrel járnak, az igen nagy fegyvertény lenne, mert az infláció koráról igen kevés tényleges megfigyelési adattal rendelkezünk. A puszta modellek, ahogyan a Higgs-bozon esetében is kiderült, mit sem érnek, amíg megfigyelések alá nem támasztják azokat. Hasonlóképp, az infláció idején terjedő gravitációs hullámok nyomainak detektálása is nagyon nagy hatással lehet majd a kozmológia teljes tudományterületére.

Forrás: /csillagászat.hu
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
23
  Csak semmi kétnyelvűséget!
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
szerző: Kuti Janos

Ideje lenne már egyszer s mindenkorra lemondani Marosvásárhelyen a kétnyelvűsködésről, hiszen abból mindig baj lesz. Nem elég, hogy sokan odahaza magyarul beszélnek, de még olyanok is akadnak, akik utcán, piacon vagy akár máshol is meg mernek szólalni, ráadásul néha, nagy ritkán magyarul le is akarnak írni valamit!
A fekete március is úgy kezdődött, hogy egy patikára kiírták magyarul: gyógyszertár. Ezután jött a fekete leves és Marosvásárhely fekete évei. Most meg jön ez az ott lakó Lakó Péterfi Tünde, és nekiáll kétnyelvű feliratokat osztogatni!


Ezeket a helyi rend éber őre röpcédulának nézte, és megbüntette, ugyanis van egy tanácsi határozat, amely megtiltja a reklámcédulák osztogatását. Tulajdonképpen jogosan, mert ezzel a magyar nyelvet szándékozta volna – alantas módon – reklámozni. Tünde a rendőrrel magyarul akart beszélni, mondván, hogy ehhez a törvény garantálja jogát, de a rend dőre őre megtanította móresre, mondván, hogy nincs neki semmi joga! Szegény rendőr, aki nem tud magyarul, ki tudja, mit gondolhatott, mi van írva a zöldségek román neve alá vagy fölé? Sőt, az is lehet, a címkéző úgy írta fel például a paprika nevét magyarul, miként nálunkfelé ismerik, hogy „Árdély”, és a rendőr egyből arra gondolt, hogy Erdélyt árulják a magyarok. Ugyanakkor például a rodie magyar neve ugyebár GRÁNÁT-alma. No most már a rendőr ezt silabizálván, arra gondolhatott, hogy a pulton van ugyan gránátalma, de pult alól gránátokat árul az eladó a magyaroknak.

A helyi rendőrség főnöke, Valentin Bretfelean – alias Beretfalvi Bálint – azt nyilatkozta, hogy a hölgy visszaeső bűnöző, nem ez az első partizánakciója. A háborúban az elfoglalt területeken tevékenykedő partizánokkal kegyetlenül elbántak. A partizánhölgy meg lehet elégedve, hogy csak 1500 lejre büntették, és nem tizedelték meg. Tulajdonképpen kesztyűs kézzel mérték a büntetést, hiszen a táblák nem két-, hanem háromnyelvűek voltak, hiszen arab számok is találtattak rajtuk! A tanácsi határozatokat bizony be is kell tartani. A marosvásárhelyi tanács hozhatna olyan határozatot is, hogy Marosvásárhelyen tilos például a rongyrázás. Na most már, ha valaki meglobogtatná a székely vagy a magyar zászlót, akkor simán meg lehetne büntetni. Nem tudom vi­szont, mi lenne, ha a román zászlót kezdenék rázni? Ugyanakkor a piacokon egyvégtében irredenta megnyilvánulásoknak lehetünk tanúi. Egymás mellett árulják pél­dául a piros káposztát, a fehér hagymát és a zöldborsót – ezzel pedig a magyar zászló színeit szimbolizálják.

De nem volt elég Vásárhelyen a cirkuszból, most összegyűjtöttek 1150 kiló aprópénzt, amivel a büntetést ki akarja fizetni a hölgy. Ilyen mennyiségű fémpénz visszatartása romba döntheti Románia pénzügyi helyzetét, ami akár világválsághoz is vezethet, hisz a korábbit is, ami Amerikából indult, szintén egy pénzügyi válság robbantotta ki.

Hát nem érdemelne meg ezért még nagyobb büntetést Marosvásár­hely Lakója?

kapcsolódó: Hetvenötezer egybanissal fizették a büntetést Katt ide!forrás:/3szek/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
23
  A boldogtalanság legfőbb okozója?
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerző: Előkelő Idegen

A boldogtalanság legfőbb okozója? Az ember maga. Az állandó vágyakozás a jobbra, a szebbre, a többre, és a kielégítőbbre. Lehetne sorolni még... De minek?

Közben meg elfelejtjük értékelni azt, ami az orrunk előtt van. Legtöbbször miért?

Mert magunk sem tudjuk, hogy mit is akarunk, miközben gyakorlatilag mindenünk megvan. Nem tudjuk értékelni a Párunkat, a környezetünket. Mindig csak más kell.
Ha rossz a kedvünk?

A férfiak a munkába menekülnek, a nők a vásárlásba. Máris kész a kereslet és a kínálat egyensúlya. Ahogy a világ akarja. Persze ez fordítva is igaz.
Tévében, könyvekben, neten kapjuk, hogy mire kellene törekednünk és vágynunk. Ruhák, kapcsolatok, de még szex terén is. Ez szomorú...

Hiszen elfelejtjük értékelni a jelent és azt amink van. Egy idő után idegesít a párunk, de már annak sem örülünk, hogy éppen süt a nap, esik a hó, virágzik a természet, kék az ég, a növények meg zöldek. Ha meg szürkeség van? Akkor meg az a baj.

Először mindenki magában tegyen rendet. Kérdezze meg magától, hogy mi is a baja tulajdonképpen...

Majd ami tényleg hiányzik, azt keresse meg.... Elárulom, nem a boltok polcain lesz megtalálható...

forrás:/szerintem.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
23
  A Galaktikus Föderáció hajói mentették meg az embereket Cseljabinszkben
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon
Írta: SandalPhon

Február 15-én egy kisebb aszteroida robbant fel az atmoszférában, az oroszországi Cseljabinszk felett. A lezuhanó törmelék több mint 1500 embert sebesített meg, de csak könnyebb sérüléseket okozott. Ugyanezen a napon egy másik égi kődarab haladt el a kék bolygó mellett a műholdaknál is közelebb, 17 200 mérföldnyire.A felvételek alapján kijelenthetjük hogy a Galaktikus Föderáció fényhajói mindenhol és mindig védik a bolygónkat. Aki még kételkedik ebben, az nézze meg a videót, amin szétlövik a Cseljabinszkben lezuhanó meteort. Valószínűsíthető, hogy ha ezt nem tették volna meg, akkor sokkal nagyobb pusztítást okozott volna a meteor.A NASA 95 százalékban előre látja azoknak az óriási (0,65 mérföld széles vagy nagyobb) aszteroidáknak a pályáját, amelyek közel kerülhetnek a bolygónkhoz. Körülbelül ekkora lehetett az a meteor is, ami 65 millió éve csapódott a Földbe, és a dinoszauruszok kihalásához vezetve.

forrás;/fenyörvény/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
23
  Ki szeretne örökké élni…egy robot testében?
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Ki ne szeretne örökké élni? Az emberi test azonban a legjobb esetben is 100 éven át ”működőképes”. Ez a természet törvénye. Néhányan azonban nem értenek egyet ezzel.
Dmitrij Ickov orosz milliomos úgy döntött, hogy a legfantasztikusabb módon fog harcolni az idővel, mesterséges emberi testek létrehozásával. Idén nyáron Dmitrij New Yorkban összehívta a legbefolyásosabb tudósokat, üzletembereket, valamint egyházi személyeket a világ különböző részeiről, hogy a Global Future 2045 kongresszuson megvitassák a humanoid robotok létrehozásának a lehetőségét, amelyek azonosak az emberek fizikai paramétereivel. A halhatatlanságot lehetővé tevő kibertechnológia elérésére Ickov 2011 februárjában egy orosz tudósokból álló csoporttal létrehozta az "Oroszország 2045" elnevezésű mozgalmat. A projekt több lépcsőben fog zajlani.

Az ”Avatár A” nevet viselő első szakaszban humanoid robotok létrehozását tervezik 2020-ra, amelyeket a gazdatest agyi impulzusai irányítanának. A második, ”Avatár B” szakaszban az agyi funkcióknak az emberi testen kívüli életképességét támogató rendszer létrehozása a cél. A harmadik szakasz célja a mesterséges személyiség és tudat megteremtése. Végül pedig halhatatlan test-hologramot kell létrehozni.

Annak ellenére, hogy a projekt valamilyen sci-fi filmre hasonlít, Dmitrij Ickov nagyon is optimista:

Számos technológia létezik már. Ahhoz, hogy kidolgozzuk az Avatár A-t és B-t, elegendő csupán egyesíteni a már meglévő találmányokat, kísérleteket folytatni, majd szemtanúivá válunk annak, ahogyan az avatárok az utcákon fognak sétálni.

Az újabb kultúra mindig kiszorítja a régit. A fejlődés törvényei érvényesülnek mások vágyai ellenére is. Maga az élet fejlődik, nekünk pedig változnunk kell, követni az életnek ezen útvonalát. A történelem törvénye szerint azok a civilizációk, országok, népek, amelyek nem fejlődnek, eltűnnek a világtérképről, egy fogalmat jelölnek az enciklopédiában.

A projekt végrehajtásával kapcsolatos technikai nehézségek mellett sokakban etikai jellegű kérdések merülnek fel. Ha lehetséges az emberi agy mesterséges testbe történő átültetése az összes meglévő funkciójának a megőrzése mellett, akkor vajon ugyanígy tehetünk-e a lélekkel is? És mi a helyzet az igazi testhez köthető érzelmekkel, az ízleléssel és tapintással? Úgy tűnik, hogy az örök élet elnyerésével az embert megfosztják sok olyan dologtól, ami annyira értékessé varázsolja az igazi életét: nem érezheti a szerettei ölelését, nem sóhajthat mélyet a friss levegőből, nem érzékelheti a bőrén a lemenő nap finom tapintását vagy az óceán vízének a simogatását. Sohase lesznek gyerekei sem, hiszen abban a világban, ahol mindenki örökké él, nincs hely újabbak számára. Ez pedig azt jelenti, hogy a halhatatlanság egyáltalán nem evolúció, hanem annak a zsákutcája.

Forrás: /ruvr.ru/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák