+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
24
  A Cygnus távozóban
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

Lekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról az Orbital Sciences magán-teherűrhajójának első, kísérleti példánya.

A Cygnus űrhajó szeptember 18-án indult egy Antares hordozórakétával, de csak 29-én dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A randevút először egy kommunikációs hiba, majd az ISS-nél tapasztalható „csúcsforgalom” hátráltatta. A szoftveres hibát kijavították, a repülést végül összességében igen sikeresnek ítélték. Annak célja most még nem elsősorban a teherszállítás volt – bár némi, kevésbé kritikus ellátmány azért volt a fedélzeten –, hanem az új űrhajótípus első éles bemutatkozása, a tapasztalatszerzés.A Cygnus az űrállomás robotkarjának végén. (Kép: NASA TV)

Az űrállomáson feleslegessé vált Cygnus teherűrhajót október 22-én, magyar idő szerint 13:31-kor engedte útjára az ISS robotkarja, amivel előzőleg eltávolították a Harmony modul dokkolónyílásától és az ISS közeléből. Az űreszköz nem képes a sima leszállásra – ellentétben a NASA által használatba vett másik amerikai magán-teherűrhajóval, a SpaceX cég Dragonjával. Így repülése végén, várhatóan október 23-án, az esti órákban a Csendes-óceán fölött belép a Föld sűrű légkörébe és megsemmisül.

A NASA Commercial Orbital Transportation Services programja, vagyis a magánfejlesztésű teherűrhajók bevonása az ISS ellátásába az Orbital Sciences vonatkozásában legkorábban decemberben folytatódhat egy újabb küldetéssel. A Cygnus következő, egyúttal első szolgálatszerű repülésének indulását jelenleg a december 15-21. közötti időszakra tervezik.

forrás:/urvilag/
kapcsolódó: Cygnus: randevú elnapolva Katt ide!
Mozgalmas űrvasárnap Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
24
  Jézus Krisztus története csupán kitaláció?
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Ötvös Tibor

"A kereszténység egy okos kormányzati propaganda volt, melyet a Római Birodalom vezetői a szegényebb alattvalók kibékítésére használtak fel" - áll egy új tudományos kutatásban.

A tudomány és a hit harca már évszázadok óta tart, első alkalommal a 18. században vonták kétségbe Jézus Krisztus létezését. Azóta magyarázatot találtak a vízen járásra, a tenger kettéválasztására, Sámson szociopata jellemére valamint felmerült, hogy Jézus családos ember volt, feleséggel és gyerekekkel. Most pedig egy sokat vitatott bibliai kutatásokkal foglalkozó tudós, Joseph Atwill egy új elmélettel állt elő, mely az egész kereszténységet új alapokra helyezheti.

Legújabb könyve, a "Cézár messiása: a római összeesküvés, mellyel kitalálták Jézust" alaptézise arról próbálja meggyőzni az olvasókat és a tudomány többi résztvevőjét, hogy a kereszténység nem vallásnak indult. Elmélete szerint a Római Birodalom vezetése egy nagyon okos propagandának szánta az egészet, mellyel a rabszolgák figyelmét akarták elterelni a sorsukról és adni nekik valamit, amiben hihettek.

A Messiás Menedéke nevet kapott konferencián - melyet múlt szombaton tartottak meg Holbornban - az író bizonyítékokkal támasztotta alá feltevését. A dokumentumok alapján az Újtestamentumot az első században élt római arisztokrácia tagjai írták meg és az ő fejükből pattant ki Jézus Krisztus élettörténete is.

Illusztráció: Mezősi Gérné Aranka

Ezzel az akkoriban komolyan terjedő zsidó-felkeléseket is elfojtották, akik folyamatosan a Messiás felbukkanására vártak, és miután kaptak egyet, lelki hadviselést tudtak folytatni rajtuk a rómaiak.

"A fegyveres harcok helyett a rómaiak elhitették a zsidókkal a Messiás által hirdetett 'fordítsd oda a másik orcád is' frázist, akik így elkezdték rendesen fizetni az adókat. Nem mellékesen Jézus az egyetlen olyan irodalmi alak, akinek az életét teljes egészében fellelhetjük más helyeken is." Atwill akkor figyelt fel először a Jézus életében található érdekességekre, mikor az Újtestamentum után elolvasta a Zsidók háborúja címet viselő kiadványt is, melyet egy júdeai történész írt az első században. "

A két kötetet egymás mellé téve jól látható, hogy szinte az összes olyan tett, amit az Újtestamentumban Jézus Krisztusnak tulajdonítanak, a másik kiadványban egy bizonyos Titus Flavius császár követett el. De ez egyébként az egész életére igaz, sokban hasonlít a császár életútjára." Természetesen sokan nem értenek egyet az író érvelésével és írásával és szerintük ez is csupán egy a számos bibliai összeesküvés-elmélet közül.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
24
  Kreatív erő
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
Tom Fodor fordítása

Egy jó ideje azzal áltatjátok magatokat, hogy nem vagytok képesek megszervezni az életeteket és nem tudjátok befogadni azt ami eljut hozzátok. Így függővé tettétek magatokat bizonyos külső forrásoktól, amelyek segítenek a folyamatban, függetlenül attól mi is ez a folyamat.

Szeretjük azt, hogy segítitek egymást, de amikor azt látjuk, hogy olyan hitrendszert fogadtok el, amely azt sulykolja, hogy nem tudjátok kezelni az életeteket, akkor biztosítani szeretnénk arról benneteket, hogy milyen erőteljes lények is vagytok, szeretnénk ha a figyelmetek rá irányulna arra az erőre, amellyel teremtitek az életetek és a helyzeteiteket.

Ugyanazt az erőt felhasználva, mint amivel ezeket a helyzeteket létrehoztátok, könnyedén tudtok elnavigálni közöttük. Először viszont felelősséget kell vállalnotok azért, hogy ti teremtettétek a saját élethelyzeteteket. Hiszen ha kívülre helyezitek ezt a teremtőerőt, akkor a megoldást is kívül kezditek el keresni.

Arra bátorítunk, hogy érezzétek át azt az erőt, ami ott rejlik a hitrendszereitek alatt - azok a hitrendszerek alatt amelyek azt állítják, hogy nem tudjátok ezt az erőt elérni, nem tudjátok kezelni.

Amikor rátaláltok erre az erőre, használjátok fel arra, hogy valami mást teremtetek, arra, hogy enyhítsétek az életetekben jelen lévő bármilyen nehézséget/szerencsétlenséget. Az az állapot amiben most találjátok magatokat mindig azért van itt, hogy adjon nektek valamit.

Általában azért teremtetek ilyen helyzeteket, hogy ráébredjetek a fogságba esett és beragadt érzelmekre. Ezért helyezitek magatokat olyan gödrökbe, amelyekbe néha kerültök. Ez mellett azért is vagytok itt, hogy kezeljétek azt az erőt amik vagytok.

Amikor beleássátok magatokat ezekbe a gödrökbe, akkor egyben azért is csináljátok, hogy megtaláljátok az erőtöket, amellyel majd ki tudtok kerülni ugyanabból a gödörből.

Az erő energia és végtelen van belőle. Az eléréséhez nem muszáj fizikai erőt használni, nem is muszáj gondolat hozzá.
Nem a pozitív gondolkodásra utalunk vagy bárminemű fizikai cselekvésre. Arról az energetikai forrásról beszélünk, ami keresztül áramlik rajtatok, mindezt bárminemű erőfeszítés nélkül teszi.

Szükséges viszont, hogy tudatába kerüljetek, ahhoz, hogy használni tudjátok. Amikor tehát úgy érzitek, felül kerekedik rajtatok az életetek - melyet ti teremtettetek - álljatok meg, nézzetek befelé az-az energia felé, irányítsátok az-az élet felé amelyet szeretnétek élni. (Teremtők- Daniel Scranton)

forrás:/facebook/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
24
  Autonómia-mozgalmak Erdélyben
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
by transylvaniaheaven

Az utóbbi időben megszaporodtak az autonomista mozgalmak, de vajon mindegyik ugyanazt akarja? Természetesen nem. A magyar autonomisták szinte kivétel nélkül etnikai autonómiára gondolnak amikor az erdélyi autonómiáról van szó, a románok ugyanakkor szinte egyöntetűen közigazgatási és gazdasági autonómiára gondolnak. Ennél azonban sokkal árnyaltabb a kép, az Az ErdélyiAutonómia Oldala és az Autonomy for Transylvania oldalak többnyire ugyanabba az irányba a tartanak és ugyanazok az emberek szerkesztik, a Cealalta Capitala egy teljesen külön-utas elképzeléssel állt elő, ők Nagy-Románián belül akarnak autonómiát, a Liga Transilvania Democrata igazából a május 18-án tartott kolozsvári autonómia tüntetés következtében jött létre, többnyire román tagokkal.

Míg az első két kezdeményezés többnyire a magyarokat szólítja, a másik kettő inkább a román közösségnek szól, bár a Liga megpróbál 3 nyelven szólni a táborához, több-kevesebb sikerrel.

A magyar autonomisták többsége, ahogy említettük már, inkább etnikai autonómiában gondolkodik, de sokan támogatnák egy német típusú föderális berendezkedésű Románia ötletét. Sokan amikor Erdélyről van szó rögtön a Székely autonómiával tévesztik össze, de vannak olyanok is akik magyar dominanciájú erdélyi autonómiáról álmodoznak.

Egyesek a belga modellt szeretnék átvenni, természetesen a hibákat kijavítva. (Egyébként én magam is efelé hajlok.) Vannak azok a magyarok, akik csak a független Erdéllyel egyeznének ki, ők első lépésnek az autonómiát tartják.

A magyar autonomisták fenntartások nélkül elfogadják Erdély címerét, ez románoknál, mint látni fogjuk, másképp néz ki. Erdély szász himnuszát azonban kevesen ismerik, vagy kötődnek hozzá. Ez azzal magyarázható, hogy a magyaroknak már megvan az erdélyi himnuszuk, nevezetesen a Székely Himnusz.

A románoknál ez másképp néz ki. Sokan közülük, bár támogatják az autonómiát, nem szívesen látják a magyarokat, ők nélkülünk képzelik el az autonómiát. Vannak akik csak közigazgatási-autonómiát szeretnének, megint mások ezt megtoldanák egy kulturális autonómiával is. A román autonomisták egy kicsiny része támogatja székelyföld autonómiáját Erdélyen belül. Egy másik részük, többnyire a külföldön dolgozók, világot látottak, inkább független Erdélyt szeretne. Körülbelül fele-fele arányban vannak azok akik elfogadják az erdélyi címert, míg mások egyáltalán nem tudják elfogadni, mondván, a román nemzet nem jelenik meg rajta. A román autonomisták többsége elfogadja és sajátjának érzi az erdélyi szászok himnuszát. Körükben nagy népszerűségnek örvend az erdélyi címerből inspirálódott úgynevezett erdélyi zászló, aminek történelmi alapja nem nagyon van.

Amint láttuk, rengeteg elképzelés van, nehéz közöttük megtalálni az összhangot, de nem lehetetlen feladat. Ahhoz, hogy bármelyik is sikerüljön a fenti lehetőségek közül, minden erdélyi autonomistának össze kell fogni, fenntartások nélkül.

forrás:/erdelyiautonomia/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
24
  Földház olcsón, ingyen fűtéssel
Kategória: Alternativ energiák - Közzétette: fulldragon
szerző: Schneider László

Mivel a függés és kiszolgáltatottság gondolata rémiszt (akár banktól, akár más profitérdekelt embercsoporttól), az önellátás, és így a fenntarthatóság a kulcsa a jövőmnek. Elérkezett annak az ideje is, hogy komolyabban foglalkozzam a saját ház-kérdéssel is. Az első alternatíva, amibe beleütköztem, az a passzívház volt, és húztam is a szám - egyszerűen ellenszenves, elképzelhetetlen, hogy ez legyen a megoldás! De nemsokára találtam sokkal jobbat - az igazi földházat, Sziromfallal kiegészítve.

Nem csodálatos, hogy csupán a környezeti hőt használva kiválthatjuk a kályhát vagy a radiátort? Ajánlom a cikket mindenkinek, aki házépítés előtt áll, és szeretne olcsón bioházat, vagy éppen az a gondja, hogy vajon tudja-e fizetni a jövőben is a gázszámláját (vagy a tüzelőt, és nem mások fatolvajlásából).

Valójában nem létezik feltaláló, se művész, csupán kegyelem, amely bepillantást enged a kozmikus tudatba.

Kint, házunk külső falfelületein sokkal több hő jelenik meg télen is -- és enyészik el haszontalanul -- , mint amennyire bent a házban a fűtéshez szükségünk volna. Ezt a Sziromfal képes megragadni számunkra, és gazdálkodni vele.

Mivel a téli napsütés ereje alig marad el a nyáriétól (a környezet más okok miatt hideg télen), ez nagy hőmennyiséget jelent. És mert ez így van, nem a hőmegtartás hőszigeteléssel túlfokozására van szükség, mint ahogy azt a 'passzívház' teszi, hanem olyan falszerkezetre, amely képes ezt a hőt bejuttatni a házba, és ott -- időben elnyújtva -- szétsugározni. Ezt a mutatványt ez idő szerint csak ez az új falszerkezet tudja, amelyet Sziromfalnak neveztünk el. Érzésünkkel ellenkezőleg, télen sincsenek túl hosszú kimaradások a napsütésben. A napsütés nélküli időszakok nagyobb része hőtárolással áthidalható, és mire tényleg hűlni kezdene a ház, megérkezik az utánpótlás. Évente legfeljebb néhány nap a tényleges kimaradás. A felkínálkozó ingyen hőmennyiség tehát közepes szigetelésű ház esetén is elegendő a fűtés kiváltásához.

Földházfejlesztésem során a természtes anyagok alkalmazása, a szinte fanatikus költséghatékonyság, és a megalkuvás nélküli műszaki tisztaság -- merész egyszerűség -- voltak a vezérlő elveim. Érdemes volt ezeket ellenszélben sem feladni. Zseniális dolgok sűrűsödtek és idomultak össze.

Így most a Sziromfalas földház -- műszaki értelemben -- készen áll a te számodra is.

De, mint a világon bármely kérdés, ez a probléma is elsősorban pszichológiai. Az igazi kérdés mindig ez: milyen tud lenni az illető dolog lényegéhez való viszonyod? Az életedet az határozza meg, hogy mit ismersz fel a lehetőségekből, és azt hogyan illeszted be a személyes viszonyaidba. Most. A személyes esély gyakran az időkülönbségben rejlik, amennyivel előbb jutsz felismerésre, mint a tömeg. És amennyivel előbb lépsz, ennek alapján.

A birodalmak (a minket körülvevő világ) nem emberi időléptékben omlanak össze. Ami ma viszonylag könnyen keresztülvihető volna, az egy felfordult világban csak nagy erőfeszítéssel -- talán. És ami ma erőfeszítéssel még keresztülvihető volna, az ott már erőfeszítéssel sem, sehogyan sem.

A "váltás" nem csupán egy műszaki tartalom lehetséges fizikai megnyilvánulására utal, hanem -- szükségszerűen -- a hozzá kapcsolódó szellemi vonatkozásokra is. Ha tudatilag nem vagy képes -- mégpedig most -- kilépni a "fogyasztói társadalom" által beidegzett reflexekből, akkor (számodra) hiába áll készenlétben az esély materiálisan. A döntés egy ponton túl nem kerülhető ki, és nem ruházható át 'szakértőre'. Az életed döntő kérdéseiben kizárólag te magad lehetsz saját szakértőd -- minden témában. Ebben is.

forrás:/utajovobe/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák