+ A | - a | Visszaállít
2012. okt.
24
  Amikor a friss hí­r több mint 25 éves - A beszélő bálna legendája
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Tücsi a galaktikus

Egy nap alatt 6-8 helyről is megkaptam, hogy olvassam el az index fantasztikus hí­rét, hogy meglepő felfedezést tettek a National Marine Mammal Foundation tengeri emlősöket kutató intézet kaliforniai bázisán dolgozó búvárok: az egyik fehér bálna, a 15 éves Noc megtanulta utánozni az emberi hangot
A hí­r annyira izgalmas, hogy többen is elküldték nekem. De furcsállottam a fehér bálna elnevezést, miközben a képen egy beluga látszott. Kicsit utána néztem a kérdésnek. Ekkor derült ki, hogy a hí­r igaz, csak nem friss: kb. 28 éves.


Noc létezik, csak nem bálna, hanem fehér delfin, közismert nevén beluga. Pontosabban létezett, mert elpusztult szegény. 1977-ben teljesen törvényes módon fogták el inuit vadászok, és adták el a tengeri emlősöket kutató központnak.

A fent megí­rt esetre egész pontosan 1984-ben történt meg, ekkor figyeltek fel Noc szokatlan képességére, hogy utánozni tudja az emberi beszéd hangnemét és ritmusát.

A belugát már korábban is úgy ismerték, mint a tengeri kanárit, amely képes a hangokat utánozni. Már korábban is voltak olyan beszámolók, hogy a belugák hangja a távolból úgy hangzott, mintha gyerekek játszottak volna, de a NOC hangja volt az első, ami rögzí­tésre került.

Igen tisztes kort ért meg, 30 évig élt, miközben a belugák átlagéletkorát húsz évre teszik. Halála 2007-ben következett be. í‰pp ezért érdekes, hogy miért került elő a cikk aktualitásként. Elég csúnya bakinak tűnik.

Találtam az elmúlt napokra datálhatóan több forrást is (The Sun, Guardian, Discover magazine), amely a témával foglalkozott, de érdekes módon, ott mindenhol szerepel, hogy az eset 1984-ben történt meg, és szerepel Noc távozásának dátuma is. Mindenesetre a hí­r nem csak nálunk söpört végig, hanem a világon is.

forrás:/toochee/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2012. okt.
24
  Dermesztő jégvilág a kozmikus pokolban
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

szerzö:Elter Tamás

A Venus Express űrszonda legfrissebb mérései eredményei alaposan megváltoztathatják eddigi elképzeléseinket a szerelem istennőjéről elnevezett bolygó légkör-szerkezetéről.

A Vénusz a Nap és a Hold után a csillagos égbolt harmadik legfényesebb égiteste
Az ESA Venus Express űrszonda által készí­tett spektroszkópiai felvételsorozat elemzésével egy rendkí­vül hideg, – 175 Celsius fokos légréteg jelenlétét sikerült kimutatni a Vénusz légkörében. Az extrém hideg atmoszferikus réteg a felszí­ntől számí­tott 125 kilométeres magasságban azonosí­tható. A túlnyomó részt széndioxidból (CO2) álló légkör rétegeiben szí­nképelemzéssel vizsgálták a vénuszi atmoszféra legfontosabb alkotóelemének koncentrációját. A széndioxid koncentrációból, és az adott atmoszférikus nyomás értékéből lehet kiszámí­tani a vizsgált légréteg hőmérsékletét.

A kutatókat megdöbbentette a 125 kilométeres magasságban mért rendkí­vül alacsony hőmérsékleti érték. Ez sokkal alacsonyabb, mint a Naptól jóval távolabbi Föld, vagy Mars atmoszférájában hasonló magasságban mért érték.

A Vénusz rendkí­vül sűrű és forró, nagyobbrészt széndioxidból álló légkörrel rendelkezik
Mivel a Vénusz légkörének 93 % -át alkotó széndioxid fagyáspontja jóval magasabb a frissen felfedezett légrétegben mért –175 Celsius foknál, a kutatók feltételezése szerint, ebben a légrétegben a széndioxid hópelyhek, illetve jégkristályok formájában van jelen. A Naphoz második legközelebbi, és igen meleg atmoszférával rendelkező bolygó esetében ez rendkí­vül furcsa jelenség, amelyre –egyelőre -, nincsen magyarázat. Az érdekes felfedezésről a Journal of Geographical Research-ben jelent meg publikáció.A négy földtí­pusú bolygó, sorrendben a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars méretarányos képe

Tömegadatait tekintve a Vénuszt tekinthetjük a Földhöz legjobban hasonló bolygónak. ítmérője mindössze 650 kilométerrel kisebb mint anyabolygónké, tömege pedig kereken 0,81 földtömegnek felel meg. A Vénusz a Merkúrral, a Földdel és a Marssal együtt a Naprendszer kis tömegű, de nagy sűrűségű ún. földtí­pusú bolygóihoz sorolható. A Vénusz szilárd kőzetekből álló felszí­nét nagyobbrészt lapos vulkáni sí­kságok alkotják. A Vénusz-szondák megfigyelései azt valószí­nűsí­tik, hogy a bolygó felszí­nén még ma is aktí­v vulkáni folyamatok játszódnak le.


Amiben a Vénusz alapvetően eltér a légkörrel rendelkező másik két földtí­pusú bolygótól, a Földtől és a Marstól, az az előzőeknél sokkal sűrűbb és forró légköre. Az atmoszféra tömege pontosan 93-szor nagyobb a földi légkör tömegénél. A Vénusz felszí­nén a légköri nyomás közel 100 bar, akkora, mint 1000 méteres mélységben az óceáni ví­zoszlop hidrosztatikus nyomása. A Vénusz atmoszférájában a széndioxid aránya 96,5%, mí­g a nitrogén (N) részesedése köze 3%. A széndioxid nagy koncentrációja miatt, rendkí­vül erős az üvegházhatás. Ezzel függ össze, hogy a Vénusz felszí­ni átlaghőmérséklete eléri a +460 Celsius fokot.

forrás:/TheExplorer/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2012. okt.
24
  Október 25. – Mesteri energiák érkeznek földi terünkbe
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerzö:í‰les Csilla-Asajah Spiritiszta

Holnap: Október 25. – Mesteri energiák érkeznek földi terünkbe a felsőbb dimenziók közvetí­tésével. Elindul az öntudati hangolás és az átalakí­tás. Ennek célja, hogy el tudjuk fogadni magunkban mesteri Lényünket.Ennek akadálya sokszor a sejtek tudatában eltárolt tapasztalati emlékek és a kollektí­v hitrendszer blokkjai. Ezeket a sejtemlékeket próbálja feloldani és kiemelni belőlünk ez a mesteri Fény. Testünk kicsit furcsán viselkedhet, mert ezek az energiafény-cseppek beborí­tják és átsugározzák, ezzel készí­tve fel minket az összekapcsolódásra. Mintha egy fénybőr réteg lenne rajtunk, olyan érzés foghat el.
Saját személyes mesterünk egész idő alatt mellettünk áll és segí­t nekünk az integrálásban. Bátran kérjük őt, hogy működjön együtt velünk, tegyük fel neki kérdéseinket és fontoljuk meg a válaszokat.

forrás:/ Pusztai Orsolya, /kristalycsakra.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2012. okt.
24
  Végre sikeresen elstartolt a Szojuz űrhajó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Kedden végre elindulhatott Szojuz TMA-06M űrhajó a bajkonuri űrközpontból, jelentette az orosz űrkutatási ügynökség, Roszkoszmosz. Az űrhajó közép-európai idő szerint nem sokkal dél után szállt fel a Kazahsztánból az orosz Oleg Novickij és Jevgenyij Tarelkin, valamint az amerikai Kevin Ford alkotta csapattal.


Fotó: Vyacheslav Oseledko

A Szojuz tí­z perc elteltével állt Föld körüli pályára. A Nemzetközi Űrállomásra tart, ahol az asztronauták 140 napot töltenek majd, ezalatt negyven tudományos kí­sérletet végeznek el. Az űrállomásra érkezés a tervek szerint csütörtökön, közép-európai idő szerint 14 óra 35 perckor lesz. Az ISS-en jelenleg tartózkodó, szintén háromtagú csapat november 12-én tér vissza a Földre. Az indí­tás nyolc nap késedelmet szenvedett műszaki problémák miatt, ki kellett cserélni egy fedélzeti berendezést. A NASA űrhajósának, Kevin Fordnak ez a második útja, 2009-ben már járt az űrben, a két orosznak az első.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák