+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
13
  Elképesztően zord tél jöhet mélyponton lévő Napunk miatt
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
A hosszúra nyúlt vénasszonyok nyara után idén valószí­nűleg kemény tél várható, legalábbis ezt jósolják a brit kutatók a Nap aktivitási mintája alapján.

A vizsgálatok szerint a Nap működése 11 éves periódusokra oszlik, és ez befolyásolja az északi félteke időjárását, a tanulmány szerint ugyanis a gyengébb szoláris aktivitás hideg telet okozhat. Ráadásul a naptevékenység idén éri el a legalacsonyabb szintet.

A tanulmány egyúttal felveti annak a lehetőséget is, a Nap-ciklussal kapcsolatos eredményeket a továbbiakban felhasználhatóak legyenek a meteorológiában is.

Dr. Adam Scaife, a Met Offce munkatársa, a tanulmány egyik szerzője szerint a vizsgálatban megállapí­tott összefüggés a Nap-ciklus és a téli időjárás között valószí­nűleg nem csak a véletlen műve.

"Már sikerült reprodukálni egy egységes éghajlati mintát és bebizonyí­tani a működésének helyességét, valamint egy számí­tógépes modellel számszerűsí­tettük az eredményeket." Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy nem ez az egyedüli tényező, mely befolyásolja a régió klí­máját, viszont mégis egy fontos tényező, melynek megértése hozzájárul a hosszabb távú előrejelzések pontosságához - í­rja a Daily Mail.

A tudósok igyekeznek beépí­teni az ultraviola sugarak értékeit a klí­ma modelljükbe. Frissen publikált eredmények szerint a Földet elérő UV sugárzás között időszakonként sokkal nagyobb a különbség, mint azt eddig gondolták. Egy 2003-ban indí­tott NASA műhold segí­tségével pedig először sikerült mérni a napsugárzást az egész UV spektrumon.

A műhold eredményeit sikerült beépí­teni a Met Office klí­ma modelljébe, és bebizonyí­tották, hogy a Nap működésének változékonysága megmutatkozik az időjárás mért értékeiben. Ez alapján úgy tűnik, hogy azokon az éveken, amikor a Nap UV sugárzása alacsony, szokatlanul hideg levegő keletkezik a sztratoszférában a trópusok felett. Ezt kiegyensúlyozza egy keleti légáramlás a középső szélességi fokokon, minek hatására az közelebb kerül a Föld felszí­néhez, keleti szelet és hideg telet hozva í‰szak-Európának. Ezzel szemben az erősebb UV aktivitásnál ez fordí­tva történik: a nyugati széllel melegebb levegő érkezik, í­gy enyhébb tél várható Európában.


forrás:/stop.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
13
  Orosz rakétaszerelés két percben - ritka felvételek az Európai Űrügynökségtől
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerzö;Kereszturi íkos|2011. 10. 13., 7:45|Cí­mkék:Szojuz hordozórakéta, Európai Űrügynökség, népszerű tudományKét percbe sűrí­tett látványos videót láthatunk egy orosz Szojuz hordozórakéta összeszereléséről. Az űreszköz rövidesen Francia-Guyana területéről indul, az első négy Galileo mesterséges holddal a fedélzetén.Ritka felvételeket hozott nyilvánosságra az Európai Űrügynökség (ESA). Az alábbi film képsorain lépésenként követhető egy Szojuz hordozórakéta összeállí­tása, amit két kameraállásból, felgyorsí­tva figyelhetünk meg. Az október 20-ára tervezett indí­tás különlegessége, hogy ez lenne az első alkalom, amikor egy Szojuz hordozórakéta nem a volt Szovjetunió területéről, hanem az ESA fennhatósága alá tartozó francia-guyanai Kourou űrközpontból startol.
##SANITISED## width="640" height="390"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=F0bTODuGMP1jYeyV" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" />##SANITISED## width="640" height="390" src="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=F0bTODuGMP1jYeyV" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" />##SANITISED##><br /><a href="http://videa.hu/videok/tudomany-technika/szojuz-osszeszereles-2-percben-europai-urugynokseg-nepszeru-tudomany-F0bTODuGMP1jYeyV" title="Szojuz összeszerelés 2 percben"></a>
A Szojuz rakéta összeszerelésének lépései gyorsí­tott filmen (ESA)
A filmen látható hosszú szerkezet a hordozórakéta három fokozata, amelynek elemeit daruk segí­tségével helyezik végső pozí­ciójukba, ahol azokat egymáshoz rögzí­tik. Megfigyelhető az emelkedés közben a rakéta oldaláról leváló négy segédrakéta beszerelése is. Ez a Szojuz-ST-B jelű rakéta fogja a tervek alapján Föld körüli pályára állí­tani az európai Galileo helyzetmeghatározó rendszert alkotó műholdak első négy darabját. A szerelés alatt természetesen nem volt üzemanyag a hordozórakétában, amely a szerkezet fő tömegét adja a start során.Az alábbi videón egy korábbi, Ariane hordozórakéta indí­tását követhetjük, szintén a Kourou Űrközpontból.
##SANITISED## width="640" height="510"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pkt6Q0ICPFbktRRp" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" />##SANITISED## width="640" height="510" src="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pkt6Q0ICPFbktRRp" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" />##SANITISED##><br /><a href="http://videa.hu/videok/tudomany-technika/ariane-raketa-start-pkt6Q0ICPFbktRRp" title="Ariane rakéta start"></a>
Az európai Ariane 5ECA hordozórakéta indí­tása
forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
13
  UFO-t fotózott a vakációján? Elképesztő felvétel, amire nincs magyarázat
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon

Azonosí­tatlan repülőtárgyat kaptak lencsevégre fényes nappal az angliai St Austell közelében. A fénykép készí­tője csak azután vette észre a fotón a különös objektumot, miután letöltötte a képeket a számí­tógépére


Az augusztus elsején a délutáni órákban készült fotót, melyen egy elmosódott, korong alakú objektum látható a ví­z felett, az 1995-ben alapí­tott Cornwall UFO Kutató Csoport (CUFORG) hozta nyilvánosságra. "úgy tűnik, mintha a képen látható tárgy a ví­z alól érkezett volna" - idézi Dave Gillham, a CUFORG alapí­tójának szavait a Daily Mail.

A Királyi Haditengerészet szóvivője elmondta, hogy abban az időben, mikor a fénykép készült, nem tartózkodott katonai repülőgép az adott légtérben, az viszont elképzelhető, hogy egy civil helikopter betévedt a szóban forgó területre.

Vannak olyanok, akik szerint nem idegen űrhajót kaptak lencsevégre. Egyesek úgy vélik, hogy a képen látható objektum csupán egy sirály - olvasható a cikkben.

forrás:/stop.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák